UPOZORENJE STRUČNJAKA

Ruski špijuni neometano vršljaju po Britaniji

18.07.2016 u 21:48

Bionic
Reading

Trenutačno je u funkciji više ruskih špijuna nego što je to bilo na vrhuncu Hladnog rata, upozorio je jučer britanski Vladin ured za komunikacije (GCHQ) dodajući kako su na meti ruskih tajnih agenata ministarstvo obrane, vojska te tvrtke koje izrađuju i isporučuju oružje za britansku vojsku, a pritom se koriste kodiranjem i prisluškivanjem mobitela te nadziranjem razgovora i tekstualnih poruka

Bivši agent iz britanskog ureda za prisluškivanje GCHQJohn Bayliss upozorio je kako se ruske, ali i druge špijune zapravo vrlo lako može razotkriti budući da oni uglavnom sjede ispred ključnih vladinih zgrada ili kruže oko njih u kombijima koji su opremljeni tehnikom za prisluškivanjem.

'Mogu reći kako je trenutačni omjer snaga tajnih agenata u svijetu daleko na strani Rusije. Naime, na svakog britanskog agenta dolazi čak šest ruskih', kazao je Bayliss koji je tijekom 40-godišnje karijere obučavao britanske špijune i generale.

Stručnjak za prisluškivanje i nadzor kazao je kako među ruskim tajnim službama sve više zanimanje za industrijsku špijunažu, osobito dijelova vojne industrije koja snabdijeva britansku vojsku, a koja svojim proizvodima konkurira ruskim tvrtkama.

Bayliss, koji sada vodi privatnu tvrtku za nadzor, tvrdi kako većina ruskih špijuna djeluje u Londonu i gradovima u kojima se nalaze vojne baze, osobito one pomorske poput Clydea u Škotskoj u kojoj su smještene nuklearne podmornice. Do takvih je saznanja došao nakon što je vodio tečaj u pogonima tvrtke Rolls Royce koja proizvodi dijelove za motore za nuklearne podmornice

Prema njegovim saznanjima, ruski špijuni uglavnom komuniciraju putem mobitela na bonove, a pritom se služi kodiranim šiframa kako bi se teže otkrio njihov sadržaj. Mobiteli ruskih agenata su pak opremljeni za presretanje poziva i uključivanje u konferencijski razgovor, ali i samo prisluškivanje.

Pored toga, ruski agenti koriste se i posebnom tehnikom za pregledavanje foto i video sadržaja na mobitelima putem skretanja elektromagnetskih valova iz mobitela, a tom tehnikom nazvanom Tempest, špijuni mogu presretati sadržaj na udaljenosti od 25 metara od nadziranog telefona.

O sličnim metodama kojima se služe i islamističke terorističke skupine Bayliss upozorava i britanske vojnike u Afganistanu savjetujući im da od lokalnog stanovništva ne kupuje jeftine SIM kartice, a bio je i sigurnosni savjetnik princa Harryja dok je on kao pilot helikoptera služio u afganistanskoj pokrajini Helmand