NACIJA TURISTA

Nijemci u Hrvatsku idu na more, a na Tajland po seks

27.06.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Hrvatsku očekuje odlična turistička sezona, barem što se tiče njemačkih gostiju. Turističke agencije napominju da će broj Nijemaca na Jadranu osjetno premašiti ionako dobre brojke iz prošle godine, piše Deutsche Welle

'Od svih zemalja u našoj ponudi, najveći porast prodaje aranžmana bilježimo upravo kod Hrvatske', otkriva Susanne Stünckel iz TUI-ja, najvećeg njemačkog tur-operatera, za Deutsche Welle.

To je dobra vijest obzirom da neke zemlje na Mediteranu, primjerice Grčka, bilježe i do 30 posto slabiju prodaju aranžmana za ljetne dane. U 2011. Hrvatsku je posjetilo milijun i 600 tisuća njemačkih gostiju, odnosno devet posto više turista nego godinu ranije.

U 2012. očekuje se rast broja gostiju 'u dvoznamenkastom iznosu', dodaje Susanne Stünckel.


Velika prednost Hrvatske u očima njemačkih gostiju je prelijepa obala, sve bolja infrastruktura i nove zrakoplovne linije. Njemački auto-moto klub ADAC pohvalio je i čistoću odmorišta na autocestama, što je dobra reklama i među onim Nijemcima koji će u smjeru Jadrana krenuti vlastitim automobilima ili motociklima.

Nijemci su, nakon Kineza, nacija koja najčešće putuje. U 2011. građani Savezne Republike su 'apsolvirali' 54 milijuna turističkih putovanja i u inozemstvu su ostavili oko 60 milijardi eura. Čak dvije trećine Nijemaca i u tekućoj će godini krenuti na barem jedan put.

Tko su oni? Kako izgledaju? Što ih zanima? Izležavaju li se samo na plaži? Vole li kulturu ili su u potrazi za jeftinim seksom? Odgovore na ta pitanje nudi nam anketa koju je provela konzultantska tvrtka Progenium ekskluzivno po nalogu njemačkog lista 'Die Welt'.

Ispitano je 1.000 njemačkih građana, a istraživanje je obuhvatilo 15 zemalja: od europskih do prekooceanskih, egzotičnih destinacija. Iako Hrvatska nije bila predmet istraživanja, rezultati bi mogli itekako biti poučni i za turističke radnike od Istre do Cavtata.

Tko su dakle 'prosječni' njemački turist? Sudeći po anketi, on ili ona zarađuju 2.300 euro mjesečno (neto), imaju srednji društveni status, zanima ih što se događa u svijetu – i na godišnjem odmoru (većinski) nisu u potrazi za seksom.

34 posto njemačkih turista su, tvrdi Progenium, mlađi parovi, 23 posto su umirovljenici, 22 posto samci, a 21 posto obitelji. To je važan podataka za turističke radnike koji svoju ponudu mogu 'krojiti' ovisno o onome što ciljnu skupinu zanima na mjestu odmora.

'Die Welt' prenosi kako najbolje zarađuju Nijemci koji putuju na Sejšele (3.200 eura neto), samci najviše vole Tajland, a umirovljenici Poljsku. Njemački malograđani preferiraju – Njemačku. Doma je, valjda tako oni razmišljaju, ionako najbolje/najčišće/najjednostavnije.

Među ispitanicima najgori ugled i najniži socijalni status imaju (i to uvjerljivo) upravo Nijemci koji se odluče za zemlju aktualnih svjetskih i europskih nogometnih prvaka.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje