A ŠTO KAŽE MERKEL?

Nijemci rade manje nego Europljani s juga

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2011 16:43
  • Objavljeno 05.06.2011 u 16:32
grčka kriza ministarstvo financija

grčka kriza ministarstvo financija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stanovnici južnih europskih zemalja putuju češće i na putovanjima ostaju duže od stanovnika Njemačke, ali i na radnim mjestima provode duže vremena, pokazalo je istraživanje

'Nijemci putuju puno rjeđe (godišnje i općenito tijekom života) od stanovnika južnih europskih zemalja, no to ne znači da zbog toga, kada se u obzir uzmu sati što ih provedu na radnim mjestima, rade više', napisao je analitičar podataka dobivenih istraživanjem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Eurostata, i jedan od čelnih ljudi francuske banke Natixis, Patric Artus.

Naime, prosječan njemački radnik godišnje prosječno radi 1.390 sati, što je puno manje od jednog grčkog radnika - 2.119 sati, ili od Talijana, koji godišnje prosječno radi 1.773 sati, od prosječnog Portugalca - 1.719 sati, Španjolca 1.654 ili Francuza 1.554 sata.

To su podaci za 2010. koje su objavili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Eurostat. Radna produktivnost Nijemaca gotovo je izjednačena s produktivnošću stanovnika južnih europskih zemalja, a broj sati što ih Nijemci provedu na radnim mjestima niži je nego u zemljama južne Europe.

Polovinom svibnja njemačka kancelarka je broj dana godišnjeg odmora i sustav odlaska u mirovinu zemalja južne Europe nazvala 'vrlo velikodušnima'. 'U zemljama poput Grčke, Španjolske ili Portugala radnici ne bi smjeli ići u mirovinu ranije od jednog njemačkog radnika, jer smatram da je vrlo važno da svi ulože jednake napore', rekla je tada Merkel.

No Angela Merkel ne ukazuje na prave probleme južnih zemalja eurozone, smatra Artus. Ekonomski uspjeh Nijemci duguju svojim naporima što ih ulažu u inovacije i specijalizacije kada je riječ o raznim premijama, uspješnom načinu štednje u privatnom sektoru i visokoj kvalificiranošću u odnosu na južne susjede.

Nijemci, primjerice, u istraživanja ulažu više od Španjolske i Portugala zajedno. Uz to, njemačke tvrtke štede više od svojih južnih susjeda u eurozoni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi