MIRNO I UREDNO

Nijemci pozivaju Grčku da napusti eurozonu

09.05.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Dok grčki političari teškom mukom pokušavaju formirati vladu nakon nedjeljnih izbora, njemački političari pozivaju Grčku da napusti eurozonu i ponovno uvede drahmu, valutu koja je u toj zemlji bila na snazi prije uvođenja eura

'Trebali bismo ponuditi Grčkoj da uredno napusti eurozonu, bez napuštanja Europske unije', rekao je Klaus-Peter Willsch, stručnjak za proračun Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel.

U razgovoru za poslovni dnevnik Handelsblatt, Willsch je priznao da nije na Nijemcima govoriti Grcima kako živjeti, ali da izborni rezultati pokazuju da Grci ne žele raditi na ispunjavanju zahtjeva koji bi njihovu državu učinili konkurentnijom.

'Dogma da nijedna država ne može napustiti eurozonu već je rezultirala prevelikom političkom štetom u Europi', rekao je Willsch.

Merkeličinom financijskom stručnjaku pridružio se i zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora CDU-a Michael Meister. Iako cilj EU-partnera nije bio izbacivanje Grčke iz eurozone, 'jasno je da će, ako se nova grčka vlada, suprotno očekivanjima, ne bude držala sporazuma, morati prihvatiti već najavljene posljedice', rekao je Meister.

Frank Schäffler, financijski stručnjak Slobodne demokratske stranke (FPD), koalicijskog partnera CDU-a, također podržava mogući izlazak Grčke iz eurozone: iako se Grcima mora dati vrijeme da nađu rješenje, 'treba biti spreman', rekao je Handelsblattu.

Prema njegovim riječima, već su provedeni deseci 'privatnih istraživanja' vezanih uz takvu mogućnost. 'Vlada bi sada, u najmanju ruku, trebala donijeti plan B', poručio je Schäffler.

Scenarij povlačenja Grčke iz eurozone zdušno podržava Kai Carstensen, glavni ekonomist na Institutu za ekonomska istraživanja Ifo u Minhenu. 'Apsolutno je ispravno razviti plan B koji bi omogućio uredan izlazak Grčke na najmirniji način', rekao je.

'Dogodilo se ono čega su se mnogi pribojavali – nužna interna devalvacija kroz smanjenje plaća i cijena politički je jedva održiva', dodao je Carstensen.

Angela Merkel i europski čelnici već su upozorili Grčku da se mora držati dogovora u okviru paketa financijske pomoći, iako su upravo oni na nedjeljnim izborima rezultirali kažnjavanjem tradicionalnih stranaka koje su podržale nametnute mjere štednje.

Grčka je u petoj godini recesije, sa stopom nezaposlenosti od 20 posto. Nova vlada mora biti formirana do 17. svibnja; u suprotnom, raspisat će se novi izbori.