dragan Bagić:

'Nije pitanje za koga, nego glasati ili ne: Iz jednog će razloga izlaznost biti manja nego u drugom krugu prošlih izbora'

02.01.2020 u 15:24

Bionic
Reading

'U ovom trenutku ne postoji značajan broj neopredijeljenih birača, odnosno onih koji dvoje hoće li u drugom krugu dati glas Zoranu Milanoviću ili Kolindi Grabar Kitarović. Ne, postoje samo birači koji se dvoume hoće li uopće glasati. Cilj posljednjih dana kampanje zapravo je motivirati ih na dolazak na biralište', smatra sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dragan Bagić

'Dakle nema neopredijeljenih jer većina građana unaprijed zna tko im je od dvoje kandidata prihvatljiviji i komu su skloniji - samo što nisu sigurni je li to dovoljno da tom kandidatu doista daju glas. Puno je takvih birača koje treba motivirati i na koncu će odlučivati nijanse', predviđa Bagić.

Hrvatski birači ćudljive su biljke i teško je predvidjeti njihov odaziv na izbore: u anketama je on mahom znatno veći nego u stvarnosti, što se često objašnjava činjenicom da je ispitanicima društveno prihvatljivije odgovoriti da će glasati nego da će ostati kod kuće. Značajan faktor su vremenske prilike, a evo, ove godine i raspored školskih praznika ili cijena skijaških aranžmana.

Bagić smatra da će ove nedjelje glasati više ljudi nego u prvom krugu, odnosno da će odaziv biti veći od 1,9 milijuna ili 51,2 posto - no svejedno manji u odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora iz 2014. godine. Tada se na biralištima pojavilo 59,05 posto birača.

'Po svemu sudeći glasat će više građana nego u prvom krugu ovih izbora, a manje nego u drugom krugu prethodnih. Prije pet godina u drugom krugu našlo se dvoje kandidata koji su u općoj populaciji imali razmjerno pozitivan imidž: Josipović kao predsjednik sa solidnim rejtingom i Grabar Kitarović kao nova i relativno nepoznata kandidatkinja koja je ostavljala dosta dobar dojam. Dakle u tom trenutku radilo se o pozitivnom izboru koji barem teoretski pogoduje većoj izlaznosti', kaže Bagić za tportal.

'S druge strane, danas imamo dvoje kandidata s dosta čvrstim i prepoznatljivim imidžom koji nije pozitivan kod šire populacije: i Milanović i Grabar Kitarović dobro prolaze u svojim nišama i kod svog dijela biračkog tijela, ali izvan toga nisu previše popularni i upravo zbog toga ne previđam osobit skok izlaznosti.

Ponavljam, kod birača izvan njihovih bazena mahom već postoji stav oko toga tko im je prihvatljiviji i samo je pitanje hoće li ih se dovoljno motivirati da na koncu doista glasaju', dodao je Bagić.

Poziv Miroslava Škore svojim glasačima da ipak izađu na izbore i ponište listić, odnosno na njega dopišu treću opciju, on ne smatra previše bitnim.

'Vidjet ćemo po broju nevažećih listića, no ne mislim da će ta akcija imati velikog odjeka', zaključuje Bagić.

  • +2
Duel Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev