boško picula:

Milanović karakterno odlučniji, Grabar Kitarović umorna. A Škorina preporuka? Kao Ivan Vilibor Sinčić prije pet godina

31.12.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Oboje su vjerojatno osigurali podršku vlastitih birača, no nisam siguran koliko su zahvatili izvan tog bazena. Zoran Milanović je kudikamo bolji retoričar i njegov nastup bio je uvjerljiviji, ali u trenucima je graničio s agresijom. Kolinda Grabar Kitarović zaista je djelovala umorno i kao da sama sa sobom rezimira prvi mandat te da nije sigurna kako će obnašati dužnost predsjednice, čak i ako pobijedi - smatra politolog Boško Picula, komentator tportala

'Na trenutke mi je izgledalo kao da se sučeljavaju na početku, a ne na samom završetku kampanje: bilo je jako puno osobnog obraćanja i jako malo sadržaja vitalnog za samu kampanju. Debata je bila bliže predstavljanju njihovih karaktera i međusobnih odnosa, koji su očigledno jako dugog vijeka i traju od zajedničkog staža u Ministarstvu vanjskih poslova, nego obraćanju biračima. Još konkretnije, nisam vidio previše apeliranja biračima koji su još uvijek u nedoumici, ili su eventualno glasovali za nekog drugog kandidata', kaže Picula za tportal.

'Milanović je bio za nijansu agresivan, a Grabar Kitarović pasivna, dok je sadržaj izostao', dodaje.

Po njemu, Milanović zaista jest 'karakterno odlučnija osoba' i nije se trebao skrivati, ali bilo bi mu mudrije da se držao svog pobjedničkog govora nakon prvog kruga izbora jer bi tom taktikom sasvim sigurno brže privukao nove glasove. Pokušaj prekida debate Picula smatra iznimno neuobičajenim, no drži da je oboje kandidata to odradilo profesionalno, pa čak i uz dozu šarma.

'Hoće li se odazvati pozivima s HTV-a i Nove za preostale dvije debate? To je stvar njihove procjene, no da sam u poziciji savjetovati bilo koji stožer, otišao bih na oba sučeljavanja', nastavio je Picula.

Poruku Miroslava Škore da ne podržava nijednog kandidata i poziv svojim simpatizerima da listiće učine nevažećim on smatra logičnim.

'Škoro se ponaša kao Ivan Vilibor Sinčić prije pet godina. I on je bio izvrsno plasiran i nije mogao sebi dopustiti luksuz da se stavi u podređen položaj prema kandidatima koje osobno ne podržava. Takav potez ne bi bio u skladu sa Sinčićevim, niti je u skladu sa Škorinim daljnjim planovima', zaključuje Picula.

  • +18
Predizborni duel Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…