MATE GRANIĆ

'Nije bilo zločinačkog poduhvata, pomagali smo BiH'

29.05.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske i blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u srijedu presudom Haškog suda i dugogodišnjim kaznama zatvora političkom i vojnom vrhu nekadašnje Herceg Bosne proglašen vođom zločinačkog poduhvata kojemu je cilj bio odvajanje dijelova Bosne i Hercegovine i pripajanje Hrvatskoj, kaže da je presuda nepravedna jer je Hrvatska tijekom cijelog rata pomagala susjednoj zemlji

'Nikakvog zločinačkog poduhvata nije bilo, a presuda je nepravedna i smatram da će biti odbačena u drugostupanjskom postupku', rekao je Granić u kratkom razgovoru za tportal.

Na pitanje kako su onda suci došli do zaključka da je Franjo Tuđman bio na čelu zločinačkog poduhvata kojemu je cilj bio otrgnuti dijelove BiH i pripojiti ih Hrvatskoj, Granić kaže da je Hrvatska trebala više učiniti da prava istina dođe do izražaja.

'Kao svjedok događaja, posebno od 1. lipnja 1993. godine, kada sam postao ministar vanjskih poslova, mogu reći da je Hrvatska, uz Sjedinjene Američke Države, najzaslužnija za to što je Bosna i Hercegovina opstala kao država. Podržali smo referendum o nezavisnosti BiH i tijekom rata primili milijun izbjeglica, neki su bili u tranzitu, ali ostale je hranila hrvatska država', nabrojio je Granić kako je Hrvatska pomagala BiH.

Naglasio je i da je Hrvatska, nakon što je potpisana Splitska deklaracija, pomogla Armiji BiH i HVO-u da oslobode zemlju i završe rat. Također je dodao da smo cijelo vrijeme rata naoružavali Armiju BiH. 'Bilo je zločina, ali sve smo činili da ih zaustavimo', kazao je Granić na kraju.