SVAĐA OKO NADOKNADE ŠTETE

Ni tjedan dana nije dovoljno za uklanjanje stabla

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon što je bura u Brelima srušila 300 godina star hrast medunac, koji je bio zaštićen kao botanički spomenik prirode, ispod njega su i dalje dva automobila i skuter, jer vlasnici ne mogu riješiti problem nadoknade nastale štete. Naime, u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitske županije smatraju da nisu odgovorni što se hrast srušio i prouzročio štetu

Hrast je, naime, bio visok 25 metara, a pao je na dva parkirana automobila u dvorištu, Mazdu i Alfa Romeo, te na motocikl u vlasništvu obitelji Filipović, vlasnika hrasta i imanja gdje je rastao. Vozila su potpuno uništena. Ozlijeđenih, srećom, nije bilo.


Stari hrast medunac još 1967. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije proglasila je zaštićenim botaničkim spomenikom prirode. Bio je najstariji hrast na našim prostorima.

'Upozoravao sam godinama da je hrast truo i da ga treba sanirati. Bojao sam se da ljeti na padne na goste prolaznike, jer se nalazi uz samu cestu, u našem obiteljskom restoranu. Zaštitili su ga i nitko ga ne smije dirati. Sanirali su ga njemački stručnjaci prije 15-ak godina i otada se nitko o njemu ne brine. Kada sam lani pilio jednu dotrajalu granu iz koje je curila gusta crna tekućina, odmah su mi pozvali Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Brzo su stigli 'rendžeri' iz Splita. Ali kada se treba brinuti o stablu, onda nikoga nema. Nazivao sam stotine puta Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Nikako da se odazovu niti da dođu. Tražio sam njihova ravnatelja Ivana Gabelicu, ali nema šanse da ga dobijem. Sada kada se stablo prelomilo i vidi se da je istrulilo od vode i da su ga mravi pojeli iznutra, svima je jasno da je zakazala struka', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju ogorčeni vlasnik Miroslav Filipović.

Ravnatelj Gabelica je odgovorio da je hrast bio truo i star i da se nije mogao sanirati. 'Zašto bi ustanova bila kriva što je puhala tako snažna bura, kao viša sila? Kao spomenik prirode nije se smio uklanjati, jedino ako prijeti sigurnosti. Mi nismo mogli znati da je pogibeljan i da je opasan za ljude i imovinu, niti smo dobili takvu dojavu i prijedlog da se ukloni. Inače se šalje inspektor, koji jedini može narediti piljenje. Prije godinu dana, kada su Filipovići pilili granu koja je prijetila krovu, mi smo se složili', pojasnio je za Slobodnu ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitske županije.