cijena usvajanja

Nezavisni u Splitu: Proračun još nismo vidjeli

10.12.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Klub nezavisnih vijećnika (ex Pametno) u četvrtak su izvijestili kako još nisu vidjeli prijedlog splitskog proračuna za 2021.Gradski vijećnik i novi predsjednik Kluba Jakov Prkić je na konferenciji za novinare rekao da su ostali gradovi i općine već prihvatili svoje proračune, a splitski još nije viđen

"O njemu ćemo raspravljati doslovno u zadnjim danima ove godine bez velike nade da će kvalitetne ideje i amandmani oporbe biti prihvaćeni. Očito je da trgovačka koalicija HDZ-Kerum još nije dogovorila cijenu usvajanja proračuna", ustvrdio je Prkić.

Osim vijećnicima, proračun treba biti predstavljen i građanima na javnom savjetovanju kako bi i oni mogli dati svoje prijedloge i primjedbe. Prethodnih godina bilo je, kaže, nekoliko loših pokušaja uključivanja građana, no ove godine je i to izostalo.

Županijska vijećnica Kristina Vidan istaknula je da se građanima mora omogućiti informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna. Smatra da aktualna vlast nije gotovo ništa napravila na informiranju i edukaciji građana kako bi im to zaista i omogućila.

"Naša je vizija da se takve edukacije organiziraju na različite načine, prilagođene potrebama pojedinih skupina građana, ali i da uđu u programe osnovnih škola kako bi kroz dječja gradska vijeća buduće generacije sticale naviku preuzimanja odgovornosti i sudjelovanja u izgradnji boljeg i sretnijeg Grada", kazala je Vidan.

Županijski vijećnik Ante Renić smatra da su Grad Split i Županija daleko od uključivanja građana u proces donošenja proračuna i dodaje da amandmani oporbe prolaze veoma rijetko. Razlog se zna, nastavlja, a to je interesna trgovačka koalicija HDZ-Kerum.

"Nadamo se kako je ovo zadnja godina talačke krize u kojoj gospodin Kerum drži Split i Županiju, a koja traje već 12 godina. Pri tome se zadovoljavaju prvo interesi svoje obitelji i prijatelja, a javni interes i potrebe građana koji to sve financiraju uvijek su na zadnjem mjestu", zaključio je Renić.