EUROPSKI REKORDERI

Nezaposlenost u Makedoniji 33 posto!

makedonija zastava

makedonija zastava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Makedonija je sa 33 posto nezaposlenih apsolutni lider među balkanskim zemljama, a slijedi BiH sa 23,4 posto, Hrvatska sa 15 i Crna Gora sa 14,7 posto, pokazalo je istraživanje hrvatskog financijskog magazina Banka

Makedonci pripadaju i grupi s najnižim primanjima u regiji, jer prosječna plaća iznosi 330 eura. Manje imaju jedino zaposleni u Srbiji - 320 eura.

Prosječna plaća u BiH iznosi 390 eura, Crnoj Gori 450, a u boljoj situaciji su Hrvatska sa 720 i Slovenija sa 930 eura prosječne plaće.

Makedonski građani, međutim, smatraju da je situacija još teža i ne vjeruju da su 21.000 denara realna mjesečna primanja u zemlji, prenose skopski mediji.

'Ne bih vjerovao, jer ima ljudi koji rade za pet do šest tisuća denara. Ne znam odakle, to nije prosječna plaća u Makedoniji, 10.000 do 12.000, ali i to je mnogo', tvrde građani.

Visoka stopa nezaposlenosti u Makedoniji postoji dvadesetak godina. Od Makedonije veću stopu nezaposlenosti imaju samo zemlje iz Trećeg svijeta i one koje su razrušene vojnim djelovanjima.

Zemlje s najviše nezaposlenih stanovnika su Zimbabve, Liberija, Turkmenistan, a slično stanje kao u Makedoniji je na tržištima rada u Kamerunu, Ekvatorijalnoj Gvineji, državi Mali.

U boljoj situaciji su zemlje poput Albanije, Gruzije, Libanona ili Moldavije.

Prosječna stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosi oko 10 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi