nejednak položaj

Nezadovoljstvo ključa među socijalnim radnicima: Dosta je diskriminacije

28.04.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) osudila je u petak izmjenu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama jer diskriminira socijalne radnike zaposlene u zdravstvu i stavlja ih u nejednaki položaj u odnosu na druge srodne struke

Iz HKSR-a navode kako prema jučerašnoj Uredbi, socijalni radnici imaju niži koeficijent i manju plaću u odnosu na svoje kolege istog stupnja obrazovanja zaposlenih u istoj djelatnosti zdravstva što predstavlja diskriminaciju.

Socijalne radnike se stavlja u nejednaki položaj u odnosu na druge srodne struke društveno humanističkog smjera (psiholozi, defektolozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi) u obavljanju poslova jednake složenost, poručuju iz komore.

Istaknuli su kako deset godina upozoravaju na potrebu izmjene Uredbe, što je uključivalo i dopise koje je komora službeno slala neposredno uoči donošenja uredbe.

Tražili su i od Ministarstva zdravstva sastanak kako bi razmotrili predmetno pitanje i otvoririli prostor za dijalog, no kažu da nisu nikada dobili odgovor.

Upozoravaju kako se od strane Ministarstva zdravstva nikada nije uvažila ni preporuka pučke pravobraniteljice koja je u više navrata upozorila Ministarstvo na diskriminaciju.

Iz komore su izvijestili da su socijalni radnici u zdravstvu neizostavan dio interdisciplinarnog tima pri odjelima zdravstvenih ustanova u kojima rade, te da u svom radu provode niz složenih dijagnostičko terapijskih postupaka i pružaju usluge u zdravstvu.

Kažu kako se ovakvom Uredbom pokazuje da su za Ministarstvo zdravstva socijalni radnici u zdravstvu manje vrijedni od ostalih kolega.

Pošto nejednakost u statusu i koeficijentu čini povredu prava socijalnih radnika, komora traži od Ministarstva zdravstva da ispravi nepravdu i socijalne radnike u zdravstvu konačno učini vidljivima u sustavu i jednakima s drugim srodnim strukama.

Socijalni radnici daju i punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima u borbi za pravednije vrednovanje njihove uloge u sustavu zdravstva, a svjesni su da je pravedan tretman svih zaposlenih u zdravstvu temelj učinkovite zdravstvene skrbi za sve građane u Hrvatskoj.