SMIRIVANJE STANJA

New York ukida policijski sat dan ranije nakon mirnih prosvjeda

07.06.2020 u 16:56

Bionic
Reading

New York ukida policijski sat uveden radi smirivanja građanskih nemira zbog smrti Georgea Floyda, nakon noći uglavnom mirnih prosvjeda, rekao je gradonačelnik u nedjelju

"New York City: ukidamo policijski sat, i to stupa na snagu odmah. Jučer i protekle noći vidjeli smo najbolje od svojega grada", napisao je u tvitu gradonačelnik Bill de Blasio.

Policijski sat uveden je širom SAD-a prije otprilike tjedan dana, nakon videosnimke na kojoj se vidi kako nenaoružani crnac umire za vrijeme policijskog privođenja u Minnesoti, što je izazvalo masovne svakodnevne prosvjede

Los Angeles i Washington, dva grada u kojima su prošli tjedan prosvjedi postali nasilni, već su ukinuli policijski sat. Većina gradova ih slijedi.

Policijski sat u New Yorku na snazi je od 20 sati navečer i trebao je potrajati do nedjelje.

Dok su mnogi prosvjednici prkosili policijskom satu u subotu navečer, lokalni mediji objavili su da je njujorška policija dopustila da se prosvjedi nastave te da nema nasilnih incidenata niti masovnih uhićenja.

Prijašnje večeri policija je agresivno postupala kako bi provela policijski sat.

De Blasio je prije nekoliko dana uveo policijski sat u gradu od 8,6 milijuna stanovnika zbog vandalizma, pljačke i podmetanja požara.