svijet u sedam dana

Nevjerojatno ali istinito - debljina i terorizam podjednako buše svjetsku ekonomiju

28.05.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Na Filipinima proglašeno je ratno stanju zbog divljanja simpatizera ISIL-a. Na Europskom danu pretilosti upozoreno je da epidemija debljine utječe na globalnu ekonomiju jednako kao oružano nasilje, rat i terorizam. Osuđen na 35 godina robije zbog prenošenja američkih državnih tajni WikiLeaksu, transrodni vojak Bradley Manning izašao je nakon 7 godina iz zatvora, ali kao vojnikinja Chelsea Manning. Tjedni pregled najzanimljivijih svjetskih zbivanja za tportal je pripremila Davorka Grenac

Kakav tjedan! Donald Trump je na prvom pohodu Bliskom istoku i Europi Saudijcima prodao oružja vrijednog 110 milijardi dolara. Dok je sa saudijskim kraljem i egipatskim predsjednikom otvarao Centar za borbu protiv ekstremističkih ideologija, posjećivao Yad Vashem, papu Franju i Bruxelles, gdje su ga prosvjednici dočekali pokličem 'Zaustavite Trumpa, spasite planet', nitko nije mogao zaustaviti samoubojicu Salmana Abedija na koncertu tinejdžerske zvijezde Ariane Grande u Manchesteru, gdje je usmrtio 22 i ranio šezdesetak osoba, mahom djece, uz uvijek isto čuđenje ubojičinih susjeda: 'Miran dečko, povučen, uvijek mi se obraćao s poštovanjem...' Vojska izlazi na britanske ulice jer je opasnost od terorističkih napada podignuta na najviši stupanj.

Vojska izlazi na ulice i u Filipinima, gdje je predsjednik Rodrigo Duterte proglasio ratno stanje za region Mindanao u filipinskom arhipelagu. U gradu Marawi kroti ekstremiste koji su se priključili tzv. Islamskoj državi i zauzeli zatvor, bolnicu i gradsku vijećnicu, zapalili koledž i katoličku crkvu. U gradu nema struje, snajperisti prijete.

Duterte se istodobno bori s narko mafijom na nimalo nježan način te se borci za ljudska prava boje da će ratno stanje iskoristiti za dodatni obračun s trgovcima narkotika u kojemu je do sada navodno već po kratkom postupku skinuo 8.000 glava, navodi CNN. Iako je Duterte iznimno popularan kod kuće, protivnici predsjednikove politike čvrste ruke optužuju ga za nezakonita pogubljenja u ime borbe protiv uživatelja i trgovaca drogom (na sto milijuna stanovnika dolazi 3 do 4 milijuna narkomana). Donald Trump mu čestita, diveći se 'nevjerojatno uspješno obavljenom poslu', a promatrači tvrde da će ovo priznanje lidera svjetske sile Dutertea ohrabriti na još žešće obračune, bez straha od međunarodne osude i posljedica. Duterte pak te oprezne naziva 'kurvinim sinovima'... i priči nikada kraja.

U sjeni takvih zbivanja sramežljivo se provukao ovogodišnji Europski dan pretilosti (20. svibnja). Bila je to zgodna prigoda da nas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podsjeti kako su građani EU-a tri puta deblji nego prije 20 godina, a da su nam djeca deset puta deblja nego njihovi vršnjaci sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Gojaznost danas utječe na globalnu ekonomiju jednako kao oružano nasilje, rat i terorizam i neznatno je manje opasna od pušenja, upozorava u EUobserveru Richard Dobbs iz konzultantske tvrtke McKinsey, koja godinama prati i analizira ekonomske posljedice te epidemije. Uz ratove i uništavanje okoliša, pretilost je jedna od tri glavne pošasti koje čovjek sam sebi stvara. Svaki treći stanovnik zemalja EU danas je predebeo, a troškovi zbog posljedica viška kilograma pet puta su veći od troškova uzrokovanih zagađenjem zraka. 'Znate li da je zbog posljedica debljine svjetska ekonomija lakša za 1.800 milijardi dolara, iznos ravan BDP-u Rusije i Italije?' pita Dobb.

Mnogo glasnije odjeknula je vijest da je Švedska konačno obustavila krivično gonjenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea zbog navodnog silovanja. Assangeova se odiseja time ne završava, jer je Britanija objavila da će ga uhititi ako napusti londonsko pribježište u ekvadorskom veleposlanstvu gdje je gost zadnjih pet godina.

Odiseju zato završava zviždačica Chelsea Manning. Zbog prenošenja goleme količine američkih državnih tajni WikiLeaksu, osuđena je na 35 godina zatvora, ali je ovih dana puštena nakon odsluženih sedam. U vojni zatvor Fort Leavenworth (Kansas) Chelsea je ušla kao vojak Bradley Manning, a izašla kao vojnikinja Chelsea. 'Eto me!' objavila je na društvenim mrežama svoj službeni portret, pažljivo našminkana, s kratkom plavom kosom i senzualno otkopčanom košuljom. Tih sedam godina iza rešetaka ženi u muškom tijelu događalo se svašta. Pokušala je samoubojstvo, štrajkala glađu, dobila pravnu bitku da se prema njoj u zatvoru odnose kao prema transrodnoj osobi i ostvarila pravo na primanje hormonske terapije, ali se ipak morala šišati i odijevati kao svaki drugi zatvorenik.

Da je Bradley/Chelsea u Pakistanu bila optužena za sve ono za što su je optužili u SAD-u, bila bi osuđena na smrtnu kaznu. Smrtnu kaznu navodnom indijskom špijunu Kulbhushanu Jadhavi ne može poništiti ni Međunarodni sud pravde, izjavljuje pakistanski dužnosnik Sartaj Aziz, jer je zakon njegove zemlje jači od međunarodnog. Jadhavi je prošle godine uhićen i optužen za špijunažu, organiziranje terorističkih aktivnosti i nošenje lažne putovnice te po kratkom postupku osuđen na najstrožu kaznu. U sjeni bliskoistočnih tragedija, slučaj Jadhavi tek podsjeća na dugogodišnje natezanje između Pakistana i Indije oko pokrajina Jammu i Kašmira.

A je li Indija najmnogoljudnija zemlja na svijetu, mnogoljudnija od službeno najmnogoljudnije Kine? Tko će ih izbrojati? No Financial Times navodi istraživanje Yi Fuxiana sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, koje procjenjuje da Kineza trenutačno ima 90 milijuna manje od službeno procijenjenih 1,37 milijardi, što znači da ih je Indija najvjerojatnije pretekla, jer prema službenim podacima ima 1,33 milijarde žitelja. Takav obrat Ujedinjeni narodi predviđali su tek 2022. To je rezultat famozne 'politike jednog djeteta' iz 1979., zbog koje se Kina sada suočava sa sličnom krizom kao Hrvatska: manjak radne snage, a višak staraca. Odnosi su navodno isti, razlika je u nulama.

U Kini, doduše, ne farbaju višestruko tunele kao u nas, ali farbaju Vladu falsificiranim testovima o kakvoći betona korištenog za gradnju najdužeg na svijetu neprekinutog mosta preko mora, Macao Bridgea, koji će povezivati Hong Kong s gradom Zhuhai u provinciji Guangdong na jugu zemlje. Zbog toga je uhićen 21 zaposlenik firme koja je po narudžbi Vlade obavljala testove. Gradnju projekta vrijednog 10,6 milijardi dolara i do sada su pratila kašnjenja, napuhavanje troškova i tehnički propusti, a pokaže li se da je beton zbog krivog testiranja substandardne kakvoće, morat će se rušiti dio mosta dugačkog 50 kilometara, povezanog tunelima i umjetnim otocima. Loše se piše mostu, a optuženima još lošije.

A gore, u svemiru, 400 kilometara iznad okrvavljenog globusa, zapovjednica međunarodne svemirske stanice Peggy Whitson uočila je opasan kvar na letjelici. Najiskusnija među astronautkinjama, Whitson je osobno popravila kvar, prošetavši se izvan letjelice kao Sandra Bullock u filmu 'Gravitacija'.

U svemiru je lakše biti čovjek nego na Zemlji.

P. S. Dok se trguje oružjem, a zagovara mir, šokirani žitelji Manchestera traže kap utjehe zbog najgoreg terorističkog napada na britanskom tlu zadnjeg desetljeća. Našli su je u začudnoj priči o nesebičnoj pomoći stradalima dvojice beskućnika, 33-godišnjeg Chrisa Parkera i 35-godišnjeg Stephena Jonesa. Kao da ljudi u ritama ne mogu biti ljudi. Unatoč šoku, pritrčali su unakaženim žrtvama i nesebično im pomagali. 'U Manchester Arenu ušli su kao prosjaci, a izašli kao junaci', divi im se The New York Times. Ganuti građani odmah su organizirali skupljanje priloga za heroja Parkera, skupivši 30.000 funti, nakon čega se javila Parkerova majka riječima:

'To je moj sin i očajnički želim s njime stupiti u kontakt. Dugo smo otuđeni i nisam imala pojma da je beskućnik. Ponosim se njime i mislim da će me sada trebati.'