SVIJET U SEDAM DANA

Ima i toga - predsjednik koji praznih džepova želi otići s vlasti

14.05.2017 u 07:58

Bionic
Reading

Međunarodna košarkaška federacija ukida zabranu nošenja hidžaba i drugih vjerskih obilježja tijekom međunarodnih utakmica. Novi zakon brani turistima žvakanje kebaba u staroj jezgri Venecije. 'Dolazim praznih džepova i otići ću praznih džepova', obećaje novoizabrani predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in. U tjednom pregledu Davorke Grenac čitajte o najzanimljivijim događanjima u svijetu unazad sedam dana

'Dosta je! Povlačim se iz politike!' najavila je Marion Marechal Le Pen, zastupnica Nacionalne fronte u francuskom parlamentu svoj odlazak s političke scene, samo dan nakon što su je neslužbeno proglasili nasljednicom tete Marine na mjestu predsjednice stranke.

Nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle nedjelje, Marine Le Pen je najavila osnivanje novog domoljubnog pokreta koji će sudjelovati na parlamentarnim izborima u lipnju, ali 'obiteljsku' stranku koju je osnovao njezin otac Jean-Marie Le Pen, neće predati u ruke nećakinji Marion Marechal, jer se ova ne namjerava ni kandidirati na parlamentarnim izborima niti zadržati bilo kakve pozicije u Nacionalnoj fronti. Razlog? 'Želim više vremena posvetiti dvogodišnjoj kćeri', glasi njezin ne baš uvjerljiv odgovor.

Ljuta desnica time gubi svoju Ivanu Orleansku, desničarsku rock zvijezdu koja bi mogla voditi Francusku k izlasku zemlje iz Europske unije, političarku od koje će strepiti Europa u budućnosti... kako su opisivali 27-godišnju političarku, dvostruko desniju od desne Marine, novu populističku ikonu koja je trebala privući najmlađe radikale. Dok ju je djed nazvao 'dezerterkom', teta je bila blaža:

'Žalim zbog odluke nećakinje, ali kao majka razumijem njezine razloge- komentirala je Marine Le Pen nakon što je otplesala 'nedovršeni tango u Parizu', kako su nazvali njezino temperamentno đuskanje uz YMCA starih Village People i 'I Love Rock N Roll' Joana Jetta & the Blackheartsa. Bio je to njezin odgovor na vijest o 66 posto osvojenih glasova novog predsjednika Emmanuela Macrona.

U sjeni Macronove pobjede u Parizu se odvijala izbjeglička drama. Policija je prošloga utorka evakuirala 1.600 migranata iz Afganistana, Sudana i Eritreje utaborenih u divljem kampu nedaleko od željezničke postaje Eurostara, čekajući na ulazak u UK. Kamp bez osnovnih uvjeta za život niknuo je nekoliko stotina metara od prepunog službenog izbjegličkog centra, a takvi se mučni stihijski čepovi stvaraju zbog beskonačnog britanskog odugovlačenja ulaska migranata u UK. Budući da je Macron u predsjedničkoj kampanji obećavao da takvo stanje neće tolerirati te da nakon Brexita Francuska treba sklopiti novi ugovor sa susjedom oko problema migranata, akcija je poruka Londonu da Pariz misli ozbiljno, nagađa BBC.

'Dolazim praznih džepova i otići ću praznih džepova', obećaje novoizabrani predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in. Njegove riječi da 'na vlast ne dolazi zbog bogaćenja i da političari i biznismeni koji jedni drugima maste ruke moraju biti zaustavljeni', melem je na rane južnokorejskih glasača nakon korupcijskog skandala teškog 70 milijuna dolara Moonove opozvane i uhićene prethodnice Park Geun-hye.

Poslije vladavine konzervativaca tako dolazi 64-godišnji liberal, sin siromašnog prebjega iz Sjeverne Koreje, studentski buntovnik protiv autoritarne vladavine generala Park Chung-heea, pripadnik južnokorejskih specijalnih jedinica prije nego što je postao odvjetnik za ljudska prava, zagovornik dijaloga sa Sjevernom Korejom umjesto pritisaka i sankcija. To je čovjek koji obećaje reformirati obiteljske konglomerate poput Kie i Samsunga, dirnuti u nedodirljivu elitu, smanjiti društvenu nejednakost i rješavati problem nezaposlenosti mladih... Fraza da želi biti predsjednik svih Koreanaca u njega nije tek šuplja želja. Tko zna? Dijalog s Kim Jong-unom bit će u svakom slučaju zanimljiv.

Netko se možda još sjeća priče o Azijskim igrama u Južnoj Koreji 2014. kada je košarkašicama Katara sudski zabranjeno nošenje hidžaba na sportskom terenu. Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) od 1.listopada ukida zabranu nošenja hidžaba, jarmulke (židovske kapice) i drugih vjerskih obilježja na glavi igrača tijekom međunarodnih utakmica. Tom se odlukom poništava 20-godišnja zabrana nošenja vjerskih pokrivala za glavu tijekom natjecanja, zbog –kako je FIBA objašnjavala – sigurnosnih razloga.

Zato zabrana stiže iz Italije. Prošlog je tjedna donesen zakon kojim se u staroj jezgri Venecije brani prodaja kebaba i druge brze hrane, uključujući 'pizze na parče', krafne, hot-dogse i hamburgere, kako turisti gladni ljepote, a siti papreno skupih venecijanskih restorana ne bi mljackanjem u hodu kvarili romantiku najljepšeg grada-kulise na svijetu. Dopušteno je samo lizanje domaćeg sladoleda.

Vlasti kažu da novim zakonom žele zaustaviti širenje fast-food restorana, jer ne idu s gradskom baštinom i brišu identitet grada, a šefica turizma u Veneciji, Paola Mar najavljuje otvaranje piknik zona u kojima će turisti moći jesti s nogu. Verona je već prošle godine zabranila otvaranje kebabdžinica, a Firenza stopira navalu 'strane hrane' propisom kojim obvezuje restorane u povijesnoj jezgri grada da koriste najmanje 70 posto lokalnih namirnica.

'On je smutljivac, FBI je pod njim bio u metežu. Svi to znaju...' časti Donald Trump naprasno smijenjenog šefa FBI-ja, Jamesa Comeya u razgovoru za  mrežu NBC. Ali pustimo Comeya, američki se predsjednik sprema u posjet Izraelu 22. svibnja, izrazivši želju da posjeti Masadu i održi govor na toj  povijesnoj utvrdi.

Hoće li, vidjet će se, no podsjetimo: Masada je sveti simbol otpora židovskog naroda Rimljanima prije 2.000 godina u vrijeme kralja Heroda. Na visokom, izoliranom vrhu brutalno strme stijene usred pustinje s pogledom na Mrtvo more i Jordan, piše se dramatična povijest utvrde u koju su se s obiteljima sklonili  Sicarii, skupina židovskih Zelota (pobunjenika protiv Rimskog imperija), pružajući zadnji otpor rimskoj okupaciji Judeje. Kada je poslije višemjesečne opsade ponestalo vode i hrane i narodu preostala samo predaja, svih 960 muškaraca, žena i djece radije su se bacili sa stijena u sigurnu smrt, nego pali u ruke neprijatelja. Priča je do kosti surova, vezana uz ratove, vojske i stradanja. Za vrijeme ministra obrane Moshe Dayana vojnici su ovdje polagali zakletvu uz poklič 'Masada neće ponovno pasti'.

Trump nije rekao zašto želi održati govor na toj lokaciji, ali američki magazin The Atlantic podsjeća da je bivši vlasnik licence za izbor Miss Universe želio paradni event održati baš na tom mjestu 2011. godine, pravdajući to odličnim PR-om kako za Izrael, tako za njegovu industriju ljepote. Natjecanje nije održano, ali ne zbog upitnog dobrog ukusa, nego što u vrijeme održavanja izbora u prosincu na surovoj Masadi lije kiša i briju vjetrovi, nimalo ugodni za cure u kupaćim kostimima. 

P.S. Znate li što vam radi dijete dok nije pod vašim nadzorom? Možda je uzelo ključeve automobila i javlja vam iz Pariza da mu je nestalo goriva? Upravo se to ovih dana dogodilo u Australiji, gdje je 12-godišnji klinac obiteljskim automobilom izvozio 1.300 kilometara od rodnog Kendalla na istočnoj obali, do Pertha na zapadnoj obali zemlje. Prometna policija ga je zaustavila jer mu se branik vukao po cesti. Prijeđena ruta izazovna je za najiskusnije vozače, a nije jasno kako pri kupnji goriva nikome nije bilo ništa neobično. Događalo se to tijekom velike kampanje o sigurnosti u prometu 'Operacija vozi polako' s pojačanim brojem prometne policije na cestama. S rasklimanim branikom klinac se ionako nije mogao utrkivati.