NAGLI PAD TEMPERATURE

Nevjerojatne scene u Istri i na Kvarneru: Pijavice i tuča prouzročili veliku štetu

10.06.2020 u 18:57

Bionic
Reading

Nestabilno vrijeme obilježava i srijedu. Nakon noći u kojoj su mjestimična kiša i grmljavinski pljuskovi bili česta pojava, tijekom poslijepodneva došlo je do razvoja novih, još snažnijih sustava. Najpogođeniji je istok Istre gdje je tuča lokalno bila vrlo obilna. Oko 16 sati jaka tuča poharala je Potpićan i okolicu gdje šteta ima na poljoprivrednim kulturama i na automobilima

Temperatura zraka na pogođenom području snizila se na samo 10 °C, dok istovremeno uz obalu mjerimo do 25 °C.

Ranije tijekom dana tuča je pogodila Žminjštinu, a oko 17 sati i dijelove riječkog zaleđa, javlja Istramet.

Istovremeno je na moru između Cresa i Krka došlo do razvoja jače naoblake koja je iznjedrila veliku pijavicu. Prema trenutnim saznanjima pijavica se držala morske površine te nije pričinila štetu.

Jaka tuča pogodila je i Barbanštinu gdje će štete na poljoprivrednim kulturama biti velike. Kako u vrtovima, tako i u voćnjacima.

Tuča je oko 17:30 pala i na Višnjanštini gdje je još uvijek prisutan jači sustav.

Pijavica kod Cresa Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Pala je i obilna kiša. Od ponoći do 17:45 h prema meteorološkim postajama u Podmeji je izmjereno čak 45 mm, Jarbulišću 37 mm, a iz kratkotrajnog jutarnjeg pljuska i Marčana je dobila konkretnih 27 mm.

Oborine su vrlo nejednoliko raspoređene i ponekad je prisutna velika razlika unutar samo nekoliko kilometara, o čemu svjedoče i podaci s automatskih postaja, izvještava Istramet.

Prema prognozi Istrameta, i za sutra se očekuje djelomice sunčano i nestabilno vrijeme uz lokalne grmljavinske pljuskove, naročito u unutrašnjosti Istre gdje mogu biti intenzivniji. Puhat će većinom slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 11 do 16 stupnjeva, dok će dnevne vrijednosti biti između 20 i 25 stupnjeva.