IZVAN PAMETI

Neviđeni razmjeri trošenja gradskog novca u Omišu

22.07.2013 u 07:31

Bionic
Reading

Ivana Škaričića, donedavnog gradonačelnika Omiša koji je u fotelji proveo punih osamnaest godina i tek je ove godine uz silnu muku ujedinjene opozicije konačno smijenjen, njegovi sugrađani pamtit će po vječnim obećanjima o izgradnji vodovoda koji se prije svakih izbora, eto, činio kao gotova stvar. Škaričićev mandat došao je do punoljetnosti a ni metar infrastrukture nije izgrađen, iako grad i okolica doslovce leže na rijeci Cetini i uz čak tri hidrocentrale. No, bivši gradonačelnik zato je bez natječaja - i, pokazat će se, bespotrebno - trošio milijune kuna na biznis s vodom

Nova omiška vlast i gradonačelnik Ivan Kovačić ostali su osupnuti kad su shvatili da se izravnom pogodbom privatnicima plaćalo 750 tisuća kuna kako bi u nekoliko sela u zaleđu dovozili cisterne s vodom tijekom dva ljetna mjeseca, iako su taj posao potpuno besplatno mogli obaviti vatrogasci. Još gore, izračunali su da je - barem po ispostavljenim računima - debelo premašena uobičajena količina potrošnje za normalno kućanstvo. Ispada da je svaki od 1.194 prijavljenih stanovnika trošio 14 kubika vode, odnosno cijelu cisternu u tih 60 dana. I tako je to trajalo godinama...

Škaričić je otišao s vlasti i ostavio milijunske dugove koji će biti predstavljeni na prvoj sjednici Gradskog vijeća, a računa se da bi mogli dosegnuti nekih tridesetak milijuna kuna, odnosno cijeli jedan gradski proračun. Omiš je ostao dužan i za vodu, za cijelo prošlo ljeto.

'Dodijelio sam posao vatrogascima, kojima će biti plaćeno samo gorivo, a voda će u dogovoru s Vodovodom biti besplatna', potvrdio je novi gradonačelnik Ivan Kovačić za tportal. Od novaca koji će se ovako uštedjeti, objašnjava, već za godinu dana može se kupiti barem jedna vrlo pristojna cisterna. Ako ne i dvije.

'Čini se da je sve rađeno legalno, odnosno da su sklapani poslovi u iznosima koji su točno ispod zakonskog ograničenja. Konkretno, jedan obrt je ispostavio tri odvojena računa na oko 197 tisuća kuna, dakle malo ispod 200 tisuća, za što bi trebao biti raspisan javni natječaj', objašnjava Kovačić. Ipak, sve dokumente o ovom slučaju proslijedit će 'nadležnim institucijama'.


A te institucije, od policije do USKOK-a, sve znaju već pune dvije godine, no osim nekoliko razgovora ništa konkretno nije napravljeno. Prvu prijavu je još u svibnju 2011. godine podnio predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata iz Omiša Petar Pocrnja, iziritiran jer mu se pred vlastitim očima događao klasičan sukob interesa: u njegovim Novim Selima predsjednik Mjesnog odbora Nediljko Lozančić sa Škaričićem je dogovarao dopremu vode, a obrt njegove supruge Marije Lozančić obavljao je posao. Upravo njena 'Skalinada' godišnje je trošila najveće iznose, u prosjeku oko 600 tisuća kuna.

'Uspio sam dobiti fakture i proslijedio ih policiji s prijavom za sukob interesa, lažno prikazivanje računa, udruživanje u grupu s više drugih osoba... Na dokumentaciju sam upozorio i bivšeg gradonačelnika Škaričića, no on nije reaagirao, pa sam prijavio i njega', objašnjava Pocrnja. On je godinama pratio kako funkcionira biznis, vodio je evidenciju i uvjerio se da je najmanje trećina računa bila lažirana, odnosno da su dostavljane manje količine vode ili da se neke cisterne do nekih sela uopće nisu ni probile.

'Dvije godine kasnije poslao sam i neke požurnice pa se nešto ponovno pokrenulo, ali još čekam. Upozorio sam i da se posao nesmetano odvija iako istraga traje, pa opet ništa...', dodaje Pocrnja. U međuvremenu se na ovim relacijama dogodilo nekoliko napada, vrijeđanja i pokušaja fizičkih obračuna, pa su glavni akteri još nekoliko puta posjećivali sudove.

Prozvani Nediljko Lozančić potvrdio je da je smjenom vlasti obrt njegove supruge izgubio posao. 'Prošli gradonačelnik davao bi da se ima za godivo, za druge troškove... Ovaj je zatvorio špinu', iskren je Lozančić. Ljudi i omiškim selima, kaže, stoga ovog ljeta i po desetak dana čekaju dostavu vode.
'Ha, pa nije baš da nije bilo natječaja. Grad je tražio ponude, prijevoznici su ponudili, pa je složena cijena, raspravljalo se i u Gradskom vijeću...', objašnjava, bez napomene da je u prošlom mandatu HDZ imao apsolutnu većinu i da je, u stvarnosti, sve odluke samostalno donosio bivši gradonačelnik Ivan Škaričić

'Ne primam plaću u Mjesnom odboru i nikome nisam odbio zahtjev za dostavom vode, pa kako ću biti u sukobu interesa ako se moja supruga bavi tim poslom?! Uostalom, imamo firmu već dvadeset - trideset godina i nismo došli ovdje 'gole guzice'. Ljudima smo dostavljali vode onoliko koliko im je trebalo', brani se Lozančić.

'Stalno me optužuju, pomalo sam se umorio..', dodaje.

Bivši omiški gradonačelnik Ivan Škaričić nije dostupran novinarima još otkako je poražen na izborima, nakon što je u izbornoj noći pokušao organizirati sumnjivo ponovno brojanje glasova. Puna tri dana nije odgovarao ni na pozive tportala.

U javnosti će se prvi put pojaviti u utorak na sjednici Gradskog vijeća, gdje će između ostalog biti predstavljeni milijunski dugovi u kojima je ostavio grad. Bit će to zanimljiv obračun između neovisnog gradonačelnika Kovačića i Škaričićevog HDZ-a, koji s devet od ukupno sedamnaest vijećnika i dalje drži tijesnu natpolovičnu većinu.