Sky Shield

Neutralne Švicarska i Austrija žele se pridružiti europskom sustavu protuzračne obrane

07.07.2023 u 20:46

Bionic
Reading

Neutralne zemlje Švicarska i Austrija iskazale su interes za zajednički europski sustav protuzračne obrane Sky Shield koji je inicirala Njemačka nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu

Sky Shield osmišljen je kako bi omogućio europskim zemljama da zajednički kupuju obrambene sustave i zajedno se obučavaju.

Ministri obrane Viola Amherd iz Švicarske i Klaudia Tanner iz Austrije potpisale su na sastanku u petak u Bernu pismo namjere o pridruživanju zajedničkoj protuzračnoj obrani.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius doputovao je iz Berlina kako bi im se pridružio na sastanku.

"Jedna stvar koju je rat u Ukrajini pokazao je da se važnost zračne obrane ne može precijeniti", rekao je Pistorius.

Švicarska i Austrija tvrde da pridruživanje projektu ne označava odstupanje od njihove politike neutralnosti, iako znači pojačanu suradnju s europskim članicama NATO-a. 

Pridruživanje obrambenom sustavu cijele Europe bilo bi nezamislivo prije samo nekoliko godina, ali ruska invazija na Ukrajinu izmijenila je razmišljanja.

Radi se o povijesnom trenutku za neutralnu Švicarsku, ali neki Švicarci smatraju da taj potez ugrožava dugogodišnju neutralnost njihove zemlje.

Švicarska vlada kaže da rad s europskim susjedima na zajedničkom sustavu ima i strateškog i financijskog smisla.

Austrija je također neutralna zemlja, a vlada u Beču tvrdi da udruživanjem vojnih resursa može i dalje zadržati taj status.

Sudjelovanje Švicarske i Austrije znači da je 19 zemalja sada pristalo pridružiti se projektu.

Ministri su rekli da će suradnja njihovih zemalja biti usmjerena na obuku, održavanje i logistiku.