POLITOLOG KRITIČAN

Švicarska predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a: 'Na putu smo da izgubimo prijatelje'

01.05.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Švicarska je u ponedjeljak prvi put preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a. Švicarska se nada da će se u toj ulozi pokazati kao uspješan posrednik i graditelj mostova kao što je na glasu, rekao je švicarski veleposlanik pri UN-u Pascale Baeriswyl medijima

No ugled tradicionalno neutralne Švicarske doveden je u pitanje od početka ruskog rata u Ukrajini.

Politolog Christoph Frei sa švicarskog Sveučilišta St. Gallen rekao je za dpa: "U političko-diplomatskim krugovima, švicarska vanjska politika zadnjih 18 mjeseci daje povoda za klimanje glavom."

Kao razloge je naveo početno oklijevanje da usvoji sankcije protiv Rusije i kontinuirano odbijanje da dopusti saveznicima da šalju švicarsko streljivo Ukrajini na osnovi svoje neutralnosti, rekao je.

Zemlja je odbila i poziv zemalja skupine G7 da se pridruži radnoj skupini koja nastoji ući u trag novcu pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Na putu smo da izgubimo prijatelje", rekao je Frei.

Poraslo je kritično izvješćivanje o Švicarskoj, reklo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru na upit. Ali zasad nema indikacija "značajnog pogoršanja u tome kako nas se općenito percipira što bi imalo trajno negativne posljedice."

"Švicarska samodopadnost je prilično izvanredna", rekao je Frei. "Volimo birati, drugi kažu da smo oportunisti ili paraziti." Zbog kritika svoje domovine, dobiva prijetnje, rekao je.