'SUZDRŽITE SE OD DAVANJA IZJAVA'

Neugodna packa Human Rights Watcha: Nakon priznanja predsjednice o upotrebi sile nad migrantima traži se istraga

16.07.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Direktor Human Rights Watcha (HRW) za Europu i središnju Aziju, Hugh Williamson, poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem je zatražio da Hrvatska 'prekine s ilegalnom praksom vraćanja ljudi u Bosnu i Hercegovinu'. Zbog predsjedničine nedavne izjave Williamson je napisao pismo i šefu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) Fabriceu Leggeriju

Nakon mjeseci poricanja sa službenih adresa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za švicarsku državnu televiziju priznala je da hrvatska policija koristi silu kako bi migrante uhvaćene na području Hrvatske vratila u Bosnu i Hercegovinu.

U pismu poslanom predsjednici Human Rights Watch traži da naredi istragu nezakonitih protjerivanja migranata, kao i da se prestane s takvim postupcima hrvatskih graničnih policajaca.

Podsjetili su da je predsjednica u intervjuu za švicarsku TV SRF 9. srpnja priznala da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. 'To je u suprotnosti s prethodnim nijekanjima hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija', navodi se u pismu.

Ova nevladina organizacija smatra da vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. 'Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke i da se osigura to da se oni ne ponove', poručuju iz HRW-a.

  • +9
Kolinda Grabar Kitarović na granici Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

HRW je krajem 2018. godine zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. Tvrde da su u mnogim slučajevima takva protjerivanja uključivala nasilje. U pismu predsjednici navode da su o saznanjima da se nad migrantima koristi sila upoznali i nadležne u MUP-u, ali su oni sve demantirali te je državna tajnica optužila aktiviste da se lažno predstavljaju kako bi optužili hrvatsku policiju da provodi nasilje nad migrantima.

  • +12
Arhivska galerija / Migranti na GP-u Maljevac na granici s BiH, iz koje u Hrvatsku i prelazi najveći broj migranata Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Pozivamo vas da osigurate da vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama', stoji u pismu koje potpisuje Hugh Williamson.

U pismu koje je poslao FRONTEX-u Williamson je zatražio da odlučnije prate i dokumentiraju kršenja ljudskih prava migranata na granici između Hrvatske i BiH. 'Ako razina vašeg raspoređivanja ne dopušta takvo praćenje, zamolili bismo vas da se suzdržite od davanja izjava koje impliciraju da se ne događaju zloupotrebe', poručio je Williamson.