APSURDNA ŽIVOTNA SITUACIJA

Netko se parkirao na vaše mjesto? Policija i Pauk ne pomažu

27.03.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Gdje god – pored novogradnje ili starije zgrade, u dvorištu ili pod nekom nadstrešnicom, vi obilježeno parkirališno mjesto kupili, i koliko god za njega imali 'papira', i bez obzira na to što ćete za njega sustavu plaćati komunalnu naknadu, ništa od sustava nećete dobiti zauzvrat ako vam netko drugi to parkirališno mjesto zauzme, odnosno svojim vozilom zaposjedne vaš privatni posjed, otkriva apsurdnu situaciju Novi list

'Nekoliko dana zaredom na moje parkirališno mjesto pored zgrade, uredno obilježeno, staje drugi automobil pa ja po dolasku kući s posla, nakon upornog trubljenja, i bez obzira na ostavljene poruke vlasniku tog automobila, parkirati moram negdje drugdje. Zvao sam 'pauk' službu, zvao policiju, svi mi odgovaraju da je privatni parking privatno vlasništvo u koje se oni nemaju pravo miješati i da pravdu mogu zatražiti jedino privatnom građanskom parnicom!' požalio se Novom listu čitatelj iz Zagreba.

Bili iz Zagreba, Rijeke ili bilo kojeg drugog grada, na vašu privatnu 'svetinju', parkirati može bilo tko, a sustav vam neće pomoći, navodi Novi list. Vlasnik parkirališnog mjesta, ukratko, protiv onoga tko je na njegovom mjestu stao ili stoji, može samo podnijeti privatnu građansku parnicu, ako uopće uspije doznati o kome je riječ. A dok se parnica ne okonča, svoj automobil, za čiji je parking državi i gradu sve uredno platio i plaća, parkirati mora negdje drugdje. Možda na nečije tuđe mjesto?!

'U ovakvim se slučajevima radi o privatnopravnom sporu, koji ni inače nije u mjerodavnosti policije. Policija temeljem važećih zakona može postupati po pitanju nepropisnog parkiranja na javnim površinama. No ako se građanin nađe u situaciji da je netko parkirao vozilo na njegovom parkirnom mjestu (pretpostavljajući da se radi o privatnom parkingu), može zatražiti od policije da mu ustupi podatke kako bi kao privatni tužitelj pokrenuo pravni spor. Nalaganje uklanjanja vozila u ovakvim slučajevima nije u mjerodavnosti policije. Policija može eventualno pružiti asistenciju javnim tijelima prilikom provođenja njihovim odluka (npr. pravomoćna presuda kojom se nalaže uklanjanje vozila)', stoji u odgovoru MUP-a Novom listu na pitanje što je činiti vlasnicima privatnih parkirališnih mjesta, koje je zauzeo netko drugi. U 'pauk-službe' u Zagrebu i Rijeci na privatne posjede ne idu pa tako ni na parkirališta, primjerice, u krugu bolnica, i slično. Jednako kao i u policiji, dodaju da vlasnicima preostaje samo privatna građanska parnica.