'STAVLJAJU ME U KANTU'

Netanyahu želi bolji avion s proturaketnom zaštitom

04.05.2014 u 20:08

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potužio se da putuje u inozemstvo unajmljenim zrakoplovom koji nema odgovarajuću proturaketnu zaštitu i mogućnost komuniciranja tijekom leta.

Njegove primjedbe objavljene su u izvješću posebnog odbora koji je osnovala izraelska vlada kako bi se ispitalo postoji li opravdanje za kupovinu službenog zrakoplova. Nakon što je 2001. godine iz uporabe povučen Boeing 707 ratnog zrakoplovstva, izraelski premijeri koristili su se zrakoplovima nacionalne kompanije El Ala. Netanyahu je tijekom svjedočenja prigovorio da je 'nezamislivo da se čelni ljudi Izraela stavljaju u kantu koja nema ni odgovarajuću zaštitu niti mogućnost komunikacije'. 'Dobijete vezu kad oni gurnu nekakvu antenu kroz prozor', dodao je.

Odbor je nakon saslušanja relevantnih svjedoka razmotrio problem i preporučio kupovinu rabljenog zrakoplova kojeg bi nakon kupovine dodatno opremili najsuvremenijom komunikacijskom opremom i uređajima za proturaketnu zaštitu sa toplinskim i radarskim mamcima.

'Svi koji su svjedočili ukazali su na složenost situacije u kojoj premijer nema stalnu satelitsku vezu tijekom cijelog leta, koji u slučaju prekooceanskog putovanja može trajati nekoliko sati', zaključuje odbor nakon saslušanja Netanyahua i čelnika sigurnosnih službi. 'Ako postoji veza onda komunikacija nije kriptografski zaštićena', dodaje se u izvješću.

Načelnik obavještajne službe Shin Bet Yoram Cohen rekao je odboru da njegova agencija nekada'"ima osjetljive obavještajne podatke koje želi prenijeti (Netanyahuu)...ali premijer tijekom leta ne može primati nešifrirane poruke'.

'Pokušavati nešto improvizirati u kokpitu (kako bi se uspostavila posebna veza) je potpuno idiotski', požalio se i čelni čovjek Mossada Tamir Pardo. Odbor procjenjuje da bi nabavka rabljenog zrakoplova i ugradnja potrebne opreme izraelske porezne obveznike koštala oko 70 milijuna dolara, a da su prošle godine za unajmljivanje zrakoplova za Netanyahua i za avionske karte za predsjednika Shimona Peresa platili 4 milijuna dolara.

Premijer je postao metom kritika kad je 2013. država platila dodatnih 127.000 dolara (na 300.000 dolara za unajmljivanje) kako bi se u zrakoplovu El Ala uredila spavaća soba za Netanyahua i suprugu da se u njoj mogu odmoriti tijekom leta za London, koji je trajao 5 sati.