IZRAEL DESNOM CENTRU

Netanyahu uspio dogovoriti koalicijsku vladu

14.03.2013 u 11:03

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu postigao je sporazum o stvaranju nove koalicijske vlade, rekla je u četvrtak glasnogovornica njegove desne stranke Likuda.

'Imamo vladu', rekla je glasnogovornica Noga Katz, dodajući da će Netanyahuova izborna lista Likud-Beiteinu koalirati s centrističkom strankom Yesh Atid koju vodi novinar Yair Lapid i krajnje desnim Židovskim domom koji vodi informatički milijunaš Neftali Bennett

Nova vladina koalicija uključit će i manju centrističku stranku bivše ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni i kontrolirat će najmanje 68 mjesta u 120-članom parlamentu.

Očekuje se da će se koalicija potpisati kasnije tijekom dana, te da bi nova vlada mogla preuzeti dužnost sljedećeg tjedna, prije posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu. Koalicijski sporazum postignut je samo tri dana uoči krajnjeg roka za sastavljanje nove vlade.

Izrael je u siječnju održao izbore na kojima su centrističke stranke ostvarile solidan uspjeh, dok je Netanyahuov Likud u koaliciji s ultranacionalističkom strankom Israel Beiteinu osvojio 31 mjesto u Knesetu, što je pad u odnosu na prijašnja 42 zastupnika.