prekogranična paljba

Gaza i Izrael razmjenili vatru; nema izvješća o ozlijeđenima

27.01.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Palestinski militanti u petak su iz Pojasa Gaze ispalili dvije rakete prema južnom Izraelu koje je presrela protuzračna obrana, a Izrael je potom izveo napade na Gazu

Do prekogranične paljbe došlo je nakon izraelskog napada na okupiranu Zapadnu obalu u četvrtak s najvećim brojem poginulih u nekoliko godina borbi.

Rakete su tijekom noći aktivirale sirene u izraelskim zajednicama u blizini granice s Gazom, upozoravajući stanovnike da se sklone. Nema izvješća o ozlijeđenima.

Izraelski Channel 12 emitirao je snimke izraelskih protuzračnih projektila na noćnom nebu iznad grada Aškelona, smještenom oko 12 km sjeverno od Gaze, teritorija pod kontrolom islamističke militantne skupine Hamas.

Nekoliko sati kasnije, izraelska vojska objavila je da je napala Gazu. Palestinski svjedoci rekli su da su izraelski zrakoplovi gađali Hamasov kamp za obuku. Ni od tamo ne stižu izvješća o ozlijeđenima.

Napetosti između dvije strane rasplamsale su se nakon što su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih napadača i dva civila tijekom napada na grad Jenin.

Nakon nasilja u tom gradu, Palestinska samouprava je priopćila da prekida sigurnosnu koordinaciju s Izraelom, što je aranžman koji se smatra zaslužnim za održavanje reda na Zapadnoj obali i sprječavanje napada na Izrael. Samouprava je ranije više puta zamrzavala u znak prosvjeda protiv izraelskog djelovanja.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael ne želi eskalirati situaciju, iako je naredio snagama sigurnosti da budu u pripravnosti.

Dužnosnici SAD-a, Ujedinjenih naroda i arapskih zemalja razgovarali su s izraelskom i palestinskom stranom kako bi pokušali spriječiti sukob u Jeninu koji bi mogli potaknuti šire sukobe.