SASTAVLJANJE VLADE

Netanyahu suočen s velikim apetitima partnera

25.03.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Nakon što izraelski predsjednik Reuven Rivelin proglasi službene rezultate izbora novi-stari premijer krenut će u mukotrpno slaganje koalicije u četvrtak u izraelskom parlamentu Knessetu. Izraelska politička scena je vrlo dinamična i prevrtljiva, tako da će Netanyahu, ako uspije privesti mandat kraju, postati najdugovječniji premijer u povijesti ove zemlje, no bit će mu potrebno cijelo bogato političko iskustvo da zadovolji brojne apetite koalicijskih partnera

Najmanje 67 zastupnika od 120 njih poduprlo je Netanyahua kod predsjednika Reuvena Rivlina za mandatara nove vlade. Netanyahu ima potporu svojih zastupnika iz stranke Likud, dviju nacionalističkih stranki (Židovski dom i Izrael Beiteinu - Naš dom Izrael), dviju ultraortodoksnih stranki (Shas i Ujedinjena lista Tore), kao i stranke desnog centra Kulanu.

Na izborima je Likud dobio 30 mjesta, na drugom je mjestu s 24 mandata Cionistički savez, a koalicija arapskih stranaka na trećem je mjestu s 13 zastupnika. Kulanu je dobio 10, Židovski dom osam, Izrael Beiteinu šest, Shas sedam, a Ujedinjena lista Tore šest zastupnika.

Netanyahu se zbog iznenađujuće dobrog rezultata Likuda suočava sa sve glasnijim zahtjevima iz svoje stranke da zadrži ključna ministarska mjesta vanjskih poslova i obrane, kao i ministarstvo socijalne politike, kroz koje je, vjeruju, moguće utjecati na troškove rada i poboljšanje kvalitete življenja u Izraelu.

Prije izbora Netanyahu je obećao Moshi Kahlonu, šefu Kulanua, ministarstvo financija, ali on traži i druge važne pozicije vezane uz ekonomiju. Netanyahu i dalje stoji iza svoga obećanja. 'Vaš uspjeh je uspjeh svih nas', kazao je Netayahu, prenosi jpost.com.

Bivši ministar vanjskih poslova Avgidor Liberman, šef Izrael Beiteinua, sekularne desne stranke koja u prvom redu zastupa doseljenike s područja bivšeg SSSR-a, a zalaže se za smrtnu kaznu teroristima, traži ministarstvo obrane. Netanyahu ga je za sada glatko odbio, rekavši da neće dati ministarstvo obrane stranci koja ima svega šest zastupnika u Knessetu. Liberman se potom na vojnom radiju požalio da bi se ministarstva trebala dijeliti po sposobnostima, a ne po tome tko ima koliko zastupnika u Knessetu. Spomenimo da tamošnje pravosuđe protiv Libermana vodi postupak zbog korupcije.

Netanyahu je Naftaliju Bennettu, dosadašnjem ministru gospodarstva koji vodi desničarsku vjersku stranku Židovski dom, ponudio ministarstvo obrazovanja, ali on je ponudu za sada odbio jer traži ministarstvo obrane ili vanjskih poslova.

Ultraortodoksne stranke obično idu s pobjednikom izbora. Vjeruje se da će pregovori potrajati do 7. svibnja, kada istječe krajnji rok za formiranje vlade.