PORAZ NA SVIM POLJIMA

Netanyahu strahuje za Izrael ako izgubi na izborima

12.03.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Izraelski premijer na odlasku Benjamin Netanyahu priznao je u četvrtak da postoji mogućnost da pretrpi poraz na parlamentarnim izborima i upozorio da će doći do diplomatskog poraza 'na svim poljima' pobijedi li njegov laburistički protivnik Isaac Herzog.

'Naša sigurnost je u velikoj opasnosti jer postoji stvarna mogućnost da izgubimo ove izbore', rekao je Netanyahu u razgovoru kojega je dio objavio Jerusalem Post u četvrtak, pet dana prije izbora. Netanayhu nastoji okupiti birače svoje stranke Likuda dok ankete daju sve veću prednost Cionističkom savezu u kojemu su Laburistička stranka Isaaca Herzoga i centristička HaTnuah Tzipi Livni.

'Bude li se povećavala razlika između Likuda i Laburističke stranke, Herzog i Livni će za tjedan dana biti premijeri, jedan za drugim', ustvrdio je Netanyahu u tom razgovoru koji će se u cijelosti objaviti u petak. Herzog i Livni su se dogovorili da će u slučaju pobjede svaki biti premijer dvije godine.

'Neće ostati zajedno ni najmanji djelić sekunde. Nemaju kvalitete koje su potrebne za vođu. Imat ćete premijere koji će popustiti pred najmanjim pritiskom', upozorio je Netanyahu koji je svoju kampanju temeljio na sloganu da je on jamac sigurnosti Izraela.

Po novoj anketi objavljenoj u četvrtak u dnevniku Haaretzu, Cionistički savez dobiva 24 mjesta u parlamentu (jedno više nego u prošloj anketi) a Likud 21 (dva manje), od 120 mjesta u parlamentu. U izraelskom političkom sustavu, predsjednik pobjedničke stranke ne mora nužno biti mandatar za sastavljanje vlade, što će biti ona osoba koja je kadra formirati koaliciju. Ime novog premijera neizvjesno je zbog velike mogućnosti koaliranja.

Zanimljivo je da ipak 48 posto ispitanika podupire Netanyahua kao premijera. No razlika između njega i Herzoga sada je puno manja - 34 posto misli da Herzog ima kvalitete potrebne za premijera, što je razlika od 14 postotnih bodova, a prije je bila 26.