pregovori s amerikancima

Netanyahu se oglasio oko problema s prodajom borbenih aviona Hrvatskoj

17.12.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi put je javno komentirao probleme u prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj

Prodaja aviona trenutno je blokirana zato što SAD traži da se izvadi tehnologija kojom je Izrael modernizirao avione kupljene sredinom 1980-ih. Američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) nedavno je u Kongres poslalo odobrenje za prodaju, no, kako su pojasnili iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, prije prodaje avioni se moraju vratiti u prvobitno stanje. Hrvatska želi kupiti 12 aviona, a cijena onih izraelskih je 500 milijuna dolara.

'Vode se razgovori između dvije države. Osobno se bavim time. Prerano je dati jasnu izjavu o ovome. Radimo na tome', komentirao je Netanyahu, a njegovu izjavu na Twitteru je prenio novinar izraelskog 'Channel 10 Newsa' Barak Ravid.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević izjavili su kako Hrvatska neće kupiti ništa drugo nego ono što je bilo ponuđeno na natječaju, odnosno da bi u slučaju da Izraelci ponude neku drugu verziju te izvade svoju tehnologiju iz aviona, natječaj bio poništen.