izraelci na izborima

Netanyahu poziva Gantza na formiranje vlade nacionalnog jedinstva

19.09.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u četvrtak svog suparnika i bivšeg generala Bennyja Gantza da mu se pridruži u širokoj, vladajućoj koaliciji nakon što izbori u Izraelu nisu iznjedrili jasnog pobjednika

Izraelci su u utorak izašli na druge izbore u pet mjeseci nakon što Netanyahu, izraelski premijer s najdužim stažem, u travnju nije uspio sastaviti novu vladu iako su njegova stranka Likud i saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata.

Službeni rezultati izbora mogli bi se znati za više od tjedan dana, no izlazne ankete pokazuju da se između Netanyahua i 60-godišnjeg centrista Gantza vodi tijesna utrka.

Glasnogovornica Gantza, čelnika centrističke stranke Kahol Lavan (Plavi i bijeli) nije imala što za reći na iznenadnu ponudu Netanyahua.

Promjena strategije odraz je Netanyahuove oslabljene pozicije nakon što na izborima nije osigurao dovoljan broj mandata za formiranje vlade.

Prema izlaznim anketama, stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih između 32 i 34 mjesta. Nijedna stranka nema dovoljno podrške za dobijanje 61 mandata u parlamentu potrebnog za sastavljanje vlade.

"Tijekom kampanje pozivao sam na uspostavu desne vlade, ali na moju žalost, izborni rezultati pokazuju da to nije moguće", rekao je Netanyahu.

"Benny, moramo oformiti široku vladu nacionalnog jedinstva i to već danas. Nacija očekuje od nas obojice da se pokažemo odgovornima i da idemo u smjeru suradnje", dodao je Netanyahu.

Gantz je u srijedu rekao da se nada "dobroj, poželjnoj vladi nacionalnog jedinstva", ali je isključio mogućnost formiranja vlade s Netanyahuovim Likudom, navodeći kao razlog optužnice za korupciju protiv premijera koji je do sada odradio četiri mandata kao šef vlade.

Netanyahu odlučno odbacuje optužbe vezane uz koruptivne radnje.

Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik desničarske stranke Israel Beitenou koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove izraelske vlade, pozvao je već u utorak navečer na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Netanyahua i Gantza.

"Imamo samo jednu mogućnost a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou, Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman.

"Mi smo u gospodarskoj i sigurnosnoj krizi i zemlji treba široka vlada", rekao je Lieberman pozivajući izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da do kraja tjedna pozove Netanyahua i Gantza kako bi se dogovorili. Liebermanova nacionalistička stranka Israel Beiteinou koja dobiva osam do 10 mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.

Dobar rezultat postigla je i Zajednička arapska lista koja bi trebala dobiti 13 do 15 zastupničkih mjesta, u usporedbi s prethodnim izborima na kojima su različite stranke izraelskih Arapa dobile ukupno deset mjesta.

Nikada u izraelskoj povijesti izbori nisu održani dvaput u jednoj godini.

Iako je Netanyahu doživio velik udarac na izborima održanim u utorak, rezultati izbora ne jamče da je era Benjamina Netanyahua došla kraju. Kao premijer je odradio četiri mandata, a na vlasti je 13 godina, od čega deset u nizu.