IZRAELSKA SLAGALICA

Netanyahu odustaje od ultradesničara u korist primirja s Palestincima?

25.01.2013 u 10:44

Bionic
Reading

Šuška se kako Benjamin Netanyahu razmišlja o isključivanju ultranacionalističke stranke Habayit Hayehudi iz buduće izraelske vlade. Ukoliko napravi taj potez, šokirat će mnoge. Naime, lidera stranke Habayit Hayehudi, Naftalija Bennetta, proglašavali su uz Yaira Lapida najvećim pobjednikom ovih izbora i novim miljenikom izraelskih doseljenika. No ukoliko mu Netanyahu ne da šansu u novoj koaliciji, njegov uspjeh mogao bi se pretvoriti u neuspjeh

Izvori iz Likuda govore kako će Netanyahu udovoljiti zahtjevu centrističke stranke za nastavkom izraelsko-palestinskih pregovora, što je glavni razlog zbog kojeg bi iz svoje koalicijske slagalice mogao isključiti ultraortodoksnu i ultranacionalističku stranku Naftalija Bennetta. Izvori također dodaju da bi čelnik Yesh Atida, Yair Lapid, ukoliko bude inzistirao na tome, zaista mogao dobiti fotelju ministra vanjskih poslova, dok bi portfelj Ministarstva obrane pripao Yairu Shamiru, drugom čovjeku Yisrael Beiteinua, piše izraelski portal Haaretz.

Uz pretpostavku da Netanyahu sastavi novu vladu, Yisrael Beiteinu očekuje da će dobiti jedan od važnijih kabineta, ministra vanjskih poslova, ministra obrane ili ministra financija. Stranački čelnik Avigdor Lieberman, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova nakon što je protiv njega podignuta optužnica za prijevaru i narušavanje povjerenja, ne može preuzeti niti jednu dužnost u vladi zbog sudskog postupka koji je u tijeku. On je u početku rekao da želi da Ministarstvo vanjskih poslova ostane otvoreno za njegov povratak, jer 'bi trebao biti oslobođen', ali jučer je promijenio mišljenje.

U srijedu je Lieberman predložio Lapidu funkciju ministra financija, ali neki promatrači tvrde da vođa Yesh Atida čeka ponudu za poziciju ministra vanjskih poslova.

Prije izbora Lapid je priželjkivao portfelj Ministarstva obrazovanja ili pravosuđa, no kako je njegova stranka osvojila čak 19 mjesta u Knessetu, i zahtjevi su se promijenili, te ima pravo na jedan od tri najvažnija kabineta.

Netanyahu je također pozvao i čelnicu Laburističke stranke Shelly Yacimovich jučer i predložio joj da se sastanu kako bi razgovarali o njenom ulasku u koaliciju, ali Yacimovich je rekla da se neće pridružiti vladi na čelu s Netanyahuom. Također je dodala kako premijer zna bolje od većine u kakvom su raskoraku Likudovi i laburistički stavovi po pitanju socioekonomskih problema.

Također, postoji mogućnost da Netanyahu u novu vladu pozove i Zahavu Gal-On, čelnicu ljevičarske stranke Meretz, iako je Gal-On rekla da njezina stranka nema namjeru priključivanja vladi s Netanyahuom na čelu, piše Haaretz.

Druga mogućnost koju razmatra Netanyahu je da u svoju novu vladu uključi čelnika Kadime, Shaula Mofaza, koji je bivši načelnik glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i bivši ministar obrane, te bi mu, navodno, mogao ponuditi to isto mjesto u novoj vladi, premda je Kadima osvojila samo dva mjesta u Knessetu. No Likudov Moshe Ya'alon, koji je također bivši šef osoblja IDF-a, rekao je kako sebe vidi kao 'prirodnog' kandidata za ministra obrane.