NE IDE GLATKO

Netanyahu od Peresa traži vremena da sastavi vladu

01.03.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražit će od predsjednika Shimona Peresa da mu odobri još dva tjedna kako bi s potencijalnim partnerima pokušao dogovoriti koalicijsku vladu i tako izbjegao raspisivanje novih izbora, rekli su u petak dužnosnici

Peres bi u subotu trebao primiti Netanyahua koji će zatražiti još dva tjedna da pokuša sastaviti vladu pošto je njegova stranka desnice tijesno pobijedila na izborima 22. siječnja. Očekuje se da će Peres pozitivno odgovoriti na zahtjev.

Međutim, ne uspije li premijer prikupiti dovoljno partnera za parlamentarnu većinu do 16. ožujka, Peres bi mandat za sastavljanje vlade mogao povjeriti strankama koje su osvojile drugo i treće mjesto na izborima.

Ne uspije li nitko sastaviti vladu, Izrael bi mogao ponovno na birališta.

U koaliciji s ultranacionalističkom strankom Israel Beiteinou Netanyahuova stranka Likud osvojila je 31 mjesto u Knesetu od 120 mjesta, što je pad u odnosu na prijašnja 42 zastupnika.

Drugo mjesto pripalo je stranci centra Yesh Atid (19), no ona odbija ući u koaliciju u kojoj bi bili ultraortodoksni članovi stranke Bayit Yehudi (Židovsko ognjište) koja je osvojila četvrto mjesto.

Netanyahu je najavio da će pokušati sastaviti najširu moguću koaliciju, no to me teško polazi za rukom.