nezadovoljstvo tinja

Netanyahu kod Orbana, a mađarski židovi se ljute zbog Sorosa

20.07.2017 u 07:05

Bionic
Reading

Mađarski židovi u srijedu su oštro kritizirali kampanju premijera Viktora Orbana u kojoj koristi sliku američkog financijaša mađarsko-židovskog podrijetla Georgea Sorosa i kazali da je izraelska potpora toj kampanji veliko razočaranje za lokalnu židovsku zajednicu.

Netanyahu, koji traži saveznike na međunarodnoj sceni, od ponedjeljka je u posjetu Mađarskoj, prvom jednog izraelskog dužnosnika od 1989.

Obraćajući se premijerima Orbanu i Netanyahuu na svečanosti održanoj u blizini glavne budimpeštanske sinagoge, Andras Heisler, čelnik Saveza mađarskih židova, rekao je da je u cijeloj kampanji najneprihvatljivije to što ona budi strahove među židovima.

"Možemo razgovarati o tome koje su namjere mađarske vlade, ali razlog zbog kojeg je to postalo meni neprihvatljivo jest što su se mađarski židovi počeli bojati", naglasio je Heisler čija je majka (92) , žena koja je preživjela holokaust, bila u publici.

Orbanova vlada kaže da kampanja nema ništa s antisemitizmom već da je namjera utjecati na Sorosove pokušaje da izmijeni mađarsku imigracijsku politiku.

Soros financira skupine u Mađarskoj koje promoviraju ljudska prava i pozitivan stav prema imigraciji.

On je tijekom Drugog svjetskog rata emigrirao u Sjedinjene Države, tamo je stekao veliko bogatstvo, te je danas uključen u promoviranje liberalnih vrijednosti otvorenih vrata u postkomunističkoj istočnoj Europi, zbog čega je u sukobu s pogledom na svijet mađarskog čelnika. 

Vlada je rekla da će kampanju završiti 15. srpnja ali posteri uz tekst "Ne dopustite da se George Soros posljednji smije" su još uvijek po Mađarskoj.

Ova kampanja koristi imaginarij koji "podsjeća na nacističke postere tijekom Drugog svjetskog rata koji su prikazivali 'nasmijanog Židova'", istaknula je ranije za Reuters Lydia Gall, predstavnica skupine za ljudska prava Human Rights Watch, naglasivši da poster potiče antisemitizam.

Međutim, Orban je nakon susreta s Netanyahuom u utorak poručio izraelskom premijeru da je Mađarska činila zločine protiv židova u 20. stoljeću, no da više nikad neće tolerirati antisemitizam.

Brojni promatrači uočili su podudarnost u stajalištima između Orbana i Netanyahua, bilo da se radi o neprijateljstvu prema muslimanskim imigrantima, guranju nacionalnog suvereniteta u prvi plan ili simpatiji prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Netanyahu je naglasio da će nakon ovog njegova posjeta Mađarskoj doći do još izraelsko-mađarskih susreta, uključivo i posjet četvero premijera Višegradske skupine Jeruzalemu sljedeće godine.

Netanyahu i premijeri V4

Netanyahu se s njima sastao u srijedu u Budimpešti, te izrazio zahvalnost čelnicima istočne Europe koji podupiru njegovu zemlju pred kritikama EU-a.

Tijekom razgovora s mađarskim, poljskim, češkim i slovačkim premijerima - koji čine Višegradsku četvorku - Netanyahu je kritizirao Europsku uniju kao jedinu svjetsku organizaciju koja uvjetuje odnose s Izraelom.

Izrael je često meta kritika europskih institucija zbog gradnje novih židovskih naselja na palestinskim teritorijima, kao i zbog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. S europskim institucijama često su u nesuglasicama i četiri istočnoeuropske zemlje.

U zajedničkoj deklaraciji nakon susreta naglašava se da su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka obećale raditi na jačanju veza između EU-a i Izraela.