GRUBE RIJEČI

Netanyahu izraelskim Arapima: Preselite se!

10.11.2014 u 21:19

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je poručio izraelskim Arapima koji prosvjeduju protiv policijske pucnjave u jednom od njihovih sela da odu živjeti pod palestinsku vlast na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze

'Svima onima koji prosvjeduju i osuđuju Izrael i pozivaju na uspostavu palestinske države jednostavno poručujem: pozvani ste da se tamo odselite - na područje Palestinske uprave (Zapadna obala) ili u Gazu. Obećajem da vam Izrael neće stajati na putu', rekao je Netanyahu nakon što je u nekoliko arapskih mjesta u Izraelu došlo do prosvjeda zbog ubojstva jednog Arapa.

Izraelska ga je policija ustrijelila nakon što je napao njihovo vozilo, ali istražuje i optužbe da je ubijen nakon što se odmaknuo od policijske ophodnje.

Ahmed Tibi, ugledni arapski parlamentarac, kazao je da Netanyahuov komentar, jedan od najzajedljivijih prema arapskoj manjini u Izraelu, pokazuje da je čelnik desničarske stranke Likud "izgubio kompas".

'Ovako nešto nije izgovorio niti jedan premijer, niti Menachem Begin niti Yitzhak Shamir', kazao je Tibi, aludirajući na izraelske nacionalističke čelnike.

Arapi čine oko 20 posto od osam milijuna stanovnika Izraela.

U međuvremenu su u ponedjeljak u Tel Avivu i na Zapadnoj obali izvedeni napadi Palestinaca na Izraelce. Na autobusnoj stanici izvan Jeruuzalema, na križanju prema Zapadnoj obali, jedan je Palestinac nožem ozlijedio troje Izraelaca.

Mlada žena je kasnije preminula od ozljeda, a ostali su u bolnici, uključujući i napadača koji se bori za život nakon intervencije zaštitara. Nekoliko sati ranije, jedan je Palestinac nožem ozlijedio izraelskog vojnika na željezničkoj stanici nedaleko od Tel Aviva.