sukob na bliskom istoku

Netanyahu: Granica između Gaze i Egipta treba biti pod kontrolom Izraela

30.12.2023 u 22:14

Bionic
Reading

Granično područje između Pojasa Gaze i Egipta trebalo bi biti pod kontrolom Izraela, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, predviđajući da će rat u palestinskoj enklavi i na drugim regionalnim bojišnicama trajati još puno mjeseci

Netanyahu je održao konferenciju za medije u 13. tjednu izraelskog rata u Gazi, koji je potaknuo val nasilja i na okupiranoj Zapadnoj obali te napade skupina pod pokroviteljstvom Irana u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu.

"Filadelfijski koridor ili da točnije kažemo južna točka Gaze mora biti u našim rukama. Mora biti zatvorena. Jasno je da bilo kakvo drugo rješenje ne bi osiguralo demilitarizaciju koju tražimo", rekao je Netanyahu.

Izrael ponavlja da namjerava uništiti Hamas u Gazi te razoružati i deradikalizirati to područje kako bi spriječio ponavljanje upada palestinske militantne skupine na izraelski teritorij kao 7. listopada, što je bio okidač rata.

"Rat je na svome vrhuncu. Borimo se na svim frontovima. Postizanje pobjede zahtijeva vrijeme. Kao što je rekao načelnik vojnog stožera, rat će se nastaviti još puno mjeseci", istaknuo je Netanyahu.

Spomenuo je i rijetku prijetnju izravnog napada na Iran zbog gotovo svakodnevne razmjene vatre duž izransko-libanonske granice.

"Ako Hezbollah proširi aktivnosti, doživjet će neuspjeh o kojem nije sanjao, a također i Iran", rekao je Netanyahu bez dodatnog pojašnjenja.