SNAŽAN PAD PRIHODA

Nestle u problemima zbog jakog franka

15.04.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je danas o 5,1-postotnom padu prihoda u prvom tromjesečju, pripisujući takav rezultat nepovoljnom utjecaju valutnih tečajeva i jakom franku, a požalili su se i na deflatorne pritiske u Europi

U prva tri ovogodišnja mjeseca najveća prehrambena grupa u svijetu ostvarila je prihode od 20,8 milijardi franaka

Čelnik švicarske kompanije Paul Bulcke ustvrdio je da su glavni 'krivac' za takav rezultat nepovoljni valutni tečajevi, naglasivši da je Nestle u promatranom razdoblju ostvario organski rast od 4,2 posto.

'Naš je organski rast u prvim ovogodišnjim mjesecima bio u skladu s očekivanjima i više se temeljio na obujmu nego na cijeni', kazao je Bulcke u priopćenju.

Potvrdio je važeću poslovnu prognozu kompanije po kojoj bi se rezultati trebali poboljšati u drugoj polovini godine i nadmašiti tržišni prosjek, uz organsku stopu rasta od oko pet posto.

Priznao je ipak da kompanija očekuje da će 'daljnje jačanje švicarskog franka nepovoljno utjecati na prihode'

Glavni su pokretač Nestleova organskog rasta i na početku ove godine bila tržišta u nastajanju, gdje je kompanija zabilježila skok za 8,5 posto, dok je na razvijenim tržištima zabilježena stagnacija, uz stopu organskog rasta od samo 0,6 posto.

Pritom je u Europi kompanija zabilježila negativnu stopu organskog rasta od 0,8 posto zbog deflatornih pritisaka koji su ih po navodima u izvješću prisilili na snižavanje cijena.