RECESIJA NA CESTI

Nestalo 230.000 vozila između Rijeke i Zagreba

08.07.2009 u 08:38

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci ove godine promet na autocesti Rijeka – Zagreb bio je manji za 3,74 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidencija pokazuje oko 230.000 vozila manje između Rijeke i Zagreba od siječnja do lipnja i time je prvi put u posljednjih deset godina jedna od najvažnijih autocesta u državi zabilježila pad prometa

Riječ je o još jednom konkretnom pokazatelju recesije u Hrvatskoj te potvrdi da će turistička sezona biti lošija od prethodne. Upravo u tom kontekstu zanimljivi su podaci o prometu tijekom prvog srpanjskog vikenda, koje su promptno izračunali i dostavili u ARZ-u, za razliku od HAC-a, gdje još nema podatka niti za lipanj, piše Novi list

Tako je početkom srpnja prošle godine od petka do nedjelje autocestom Rijeka – Zagreb putovalo 175.162 vozila, dok je prošlog vikenda zabilježeno 165.542 vozila, odnosno oko 4,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Boljem rezultatu nije pridonijela ni činjenica da nakon otvaranja novih desetak naplatnih kućica u Demerju više nema uobičajenih kilometarskih kolona u Lučkom, što znači da se prema Kvarneru putuje brže i komfornije nego prijašnjih godina.


Gužve u Lučkom su prošlost

Tek nešto bolje brojke zabilježene su u lipnju, kada je promet za 8.000 vozila bio manji u odnosu na lipanj prošle godine, što je pad od samo 0,5 posto.

Sve navedene brojke vrlo su važne i zbog mogućih problema s otplatom dugoročnih bankarskih kredita, koji su podignuti zbog gradnje autocesta u Hrvatskoj. Naime, ne samo u ARZ-u, već i u Hrvatskim autocestama osnova za kredite bile su procjene konstantnog povećanja prometa, a time i prihoda na autocestama, što je trebala biti jaka garancija povrata posuđenog novca.

Ukoliko bi pad prometa potrajao i narednih godina, postupno bi mogla biti narušena i solventnost državnih tvrtki koje upravljaju autocestama. U HAC-u već sada imaju ozbiljnih problema s financiranjem niza planiranih projekata jer se više u svijetu ne može doći do kredita pod povoljnim uvjetima.

Prema podacima iz Hrvatskih autocesta, od Zagreba do Splita promet je neznatno povećan. Na izračun i usporedbu prometa iz HAC-a naša redakcija čekala je dva dana jer je u nedjelju bio iskazan podatak da je promet na autocesti Zagreb – Split porastao za desetak posto.

To je, naravno, potpuno nerealno, pa smo tražili dodatne provjere, nakon čega je iskazano da je između Zagreba i Dugopolja, gdje se nalazi izlaz prema Splitu, u prvih pet mjeseci prošle godine prošlo 2,58 milijuna vozila, dok je u istom razdoblju ove godine autocestu koristilo 2,62 milijuna vozila.

Po tome ispada da je autocesta Zagreb – Split povećala promet za 1,48 posto, što je ipak značajan pad godišnje stope povećanja prometa. Neslužbene procjene iz HAC-a govore da će na kraju ove godine promet biti otprilike jednak kao i prošle.