KAŽNJEN GUVERNER

Nestalo 20 milijardi dolara, odletio glasnik

20.02.2014 u 11:43

Bionic
Reading

Lamido Sanusi, guverner Središnje banke Nigerije, suspendiran je nakon što se vlada našla pod kišom kritika zbog otkrića o nestanku 20 milijardi dolara prihoda od nafte. Predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je da je u Sanusijevom mandatu bilo 'dalekosežnih nepravilnosti', javlja BBC

Sanusi je trenutno u Nigeru, na sastanku čelnika središnjih banaka regije. Predsjedni Jonathan zatražio je njegovu ostavku još u prosincu, ali je Sanusi taj zahtjev ignorirao.

Predsjednik nema ovlast smijeniti guvernera Središnje banke, već to može učiniti samo parlament.

Sanusi je trebao otići u lipnju, ne želeći odraditi još jedan petogodišnji mandat. Predsjedniku Jonathanu pisao je prošle godine, navodeći da je državna tvrtka Nigerian National Petroleum Corp. (NNPC) zadržala prihod od gotovo 50 milijardi dolara. Početkom veljače, izvijestio je senatski Odbor za financije da nedostaje 20 milijardi dolara. NNPC je odbacio optužbe, tvrdeći da su one neutemeljene.

'Ovo je uznemirujući potez, koji ukazuje da je Središnja banka Nigerije de facto izgubila svoju neovisnost', rekao je Samir Gadio, strateg u londonskom Standard Bank Group.

Smijenjen nigerijski guverner

'Odluka se očito temelji na političkim motivima, imajući u vidu Sanusijevo otvoreno kritiziranje nestanka naftnih prihoda i mutnog financijskog sustava u Nigeriji', zaključio je Gadio.