BLIZU TRIPOLIJA

Nestali novinari su zatočeni u Libiji

10.03.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Novinara britanskog Guardiana i jednog brazilskog novinara, koji su nestali u Libiji ovaj tjedan, uhitile su vladine snage i nalaze se u zatvoru, priopćila je u četvrtak međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF)

Novinar Guardiana Gait Abdul-Ahad, irački državljanin, i Andrei Netto iz brazilskih novina O Estado de Sao Paulo zatočeni su na nepoznatoj lokaciji, navodi organizacija pozivajući se na izjavu urednice Estadoa.

'Sve što znamo je da je on (Netto) dobro i da će brazilski veleposlanik u Libiji pregovarati o njegovu oslobađanju', rekla je urednica Luciana Constantino.

Reporteri bez granica su priopćili da su dvojica novinara uhićena 6. ožujka na području Zavije, 40 km zapadno od Tripolija. Grad koji su prošlog tjedna kontrolirali pobunjenici, u četvrtak je prešao u ruke vladinih snaga, rekao je stanovnik Zavije u telefonskom razgovoru za francusku novinsku agenciju.

'Intenzivno radimo kako bismo utvrdili gdje je novinar Gait Abdul-Ahad koji već dva tjedna radi na zapadu Libije', ističe dnevnik u priopćenju.

Gait Abdul-Ahad
, irački državljanin koji od 2004. radi za The Guardian, putovao je u društvu 'Andreia Netta iz brazilskih novina O Estado de Sao Paulo, koji je također nestao', piše list.

Ušao je u Libiju iz Tunisa i 'posljednji put je s listom bio u kontaktu u nedjelju, preko treće osobe, dok je bio u okolici Zavije', dodaje dnevnik čiji je sjedište u Londonu.

U Zaviji od konca prošlog tjedna vode se žestoke borbe između snaga odanih Moameru Gadafiju i pobunjenika.

The Guardian dodaje da je 'u kontaktu s libijskim vlastima u Tripoliju i u Londonu, od kojih je zatražio da odmah poduzmu korake kako bi doznali gdje je Abdul-Ahad, je li živ i je li u rukama vladinih snaga'.

Trojicu novinara BBC-ja na novinarskom zadatku u Libiji su ovog tjedna 'uhitili i pretukli' libijski vojnici i policajci blizu Zavije i pucali im pokraj glava želeći ih zastrašiti, javila je britanska televizija. Novinari su oslobođeni pošto su 21 sat proveli u zatočeništvu.