CRVENE I ŽUTE KOŠULJE

Nestabilni Tajland na pragu krvoprolića

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 10.04.2010 08:54
  • Objavljeno 10.04.2010 u 07:34
tajland

tajland

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Politička kriza koja potresa Tajland, a kulminirala je proglašenjem izvanrednog stanja prije par dana, vuče svoje korijene od državnog udara 19. rujna 2006. kada je vojska svrgnula kontroverznog populističkog premijera Taksina Shinawatru

Državni udar je opravdan odbijanjem Taksina Shinawatre da raspiše izbore unatoč tome što mu je mandat bio istekao. Svrgnuti premijer bježi iz države pod optužbama za korupciju, ali iz inozemstva nastavlja vući konce političke igre u zemlji koja se rascijepila na dva dijela: rojaliste odane kralju i njegovoj političkoj i poslovnoj eliti te one koje podržavaju Taksina, pretežno siromahe iz provincije.

Vojna hunta je tijekom jednogodišnje vladavine zabranila i stranku Thai rak Thai s kojom je Shinawatra vladao Tajlandom od 2001. do svrgavanja, a napisala je novi ustav koji je usvojen na referendumu u kolovozu 2007. godine. Iste godine, dva dana

SIPA

SIPA

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA

Taksin Shinawatra neprestano je na telefonu

prije Božića, održani su i parlamentarni izbori, ali na njima nisu smjeli sudjelovati članovi zabranjene stranke. Ipak, oni su se brzo pregrupirali i osnovali novu Stranku vlasti naroda (PPP) te pobijedili na izborima, a premijer je postao Taksinov šogor Samak Sundaravej. Od samog osnivanja hunta je pritiskala stranku optužujući je za protudržavno djelovanje i republikanstvo, što se tamo smatra smrtnih grijehom, te ni Taksin kad se javlja iz inozemstva ne spominje taj termin otvoreno.

Unatoč svim pritiscima, PPP je odnio pobjedu na izborima.

To se nije svidjelo centrima moći okupljenima oko vojske, kralja i Demokratske stranke koja zastupa njihove interese, a najveće uporište ima upravo u glavnom gradu Bangkoku i na jugu Tajlanda.

Tu glavnu ulogu u nastavku demontiranja Shinawatre i njegovih sljedbenika dobiva Narodni pokret za demokraciju (PAD) iliti'žutih košulja' koji je već 2006. godine prosvjedima pokušavao srušiti Shinawatru s vlasti te se nastavilo s otporom protiv njegovih nasljednika i nakon poraza na izborima.

Pokret nije bio dio Demokratske stranke, ali je njezine akcije zdušno pomagao, a neke vođe su kasnije i ušle u Demokratsku stranku. Abhisit Vejjajiva je opravdavao metode PAD-a poput blokade aerodroma i zgrade vlade.

SIPA

SIPA

Izvor: Sipa Press / Autor: SIP

'Žute košulje' blokiraju aerodrom

Takozvane 'žute košulje' su masovnim demonstracijama prvo zauzele zgradu vlade pokušavajući blokirati njezin rad, a nakon što im ta taktika nije uspjela, uselile su se u dva međunarodna aerodroma i blokirale ih, zatočivši tako 350 tisuća putnika. Prosvjedi su postali nasilni. Njihov jedini zahtjev je bio da A. Vejjavid postane premijer. Opsada  aerodroma je završila nakon tjedan dana, ali tek nakon što je ustavni sud zabranio rad vladajuće PPP i dviju manjih koalicijske stranka optuživši ih za izbornu prijevaru te je zabranio premijeru Somchaiju Wongsawatu svaku političku aktivnost tijekom pet godina, kao i članovima stranke.

Prema ustavu usvojenom u kolovozu 2007. na poticaj vojne hunte, na Tajlandu se cjelokupna stranka može raspustiti ako se ijedan njezin dužnosnik proglasi krivim za izbornu prevaru.

Naravno, članovi raspuštene stranke čije djelovanje nije zabranjeno odmah su osnovali novu i nastavili političko djelovanje.

Abhisit Vejjajiva je 15. prosinca 2008. godine bez izbora preuzeo vlast uz pomoć četiri manje stranke koje su ranije podržavale PPP, na zadovoljstvo vojske, kraljevske palače i elite Bankoka jerje njihov plan započet još državnim udarom 2006. godine konačno realiziran. Nakon njegova izbora, pred parlamentom su se okupile stotine Taksinovih pristaša prosvjedujući protiv načina na koji su demokrati došli na vlast. U videoporuci upućenoj više od 50.000 pristaša okupljenih na jednom stadionu u Bangkoku, Taksin je tražio do vojske da se prestane uplitati u formiranje nove vlade. Protaksinovski prosvjednici odmah su započeli s djelovanjem te su spriječili premijerov nastupni govor o općoj politici u parlamentu, pa ga je on održao u ministarstvu vanjskih poslova.

SIPA

SIPA

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA

Abhisit Vejjajiva prosvjednike naziva državnim neprijateljima

Nakon toga se stanje malo smirilo, ali se opet u travnju 2009. iz inozemstva javlja Shinawatra te  optužuje Prema Tinsulanonda, kraljevog savjetnika, umirovljenog časnika i bivšeg premijera, da je  stajao iza državnog udara koji ga je svrgnuo s vlasti 2006. godine. Na ulice su izašli demonstranti koji su tražili ostavke Prema i Abhisita, a Taksin otvoreno poziva na revoluciju i rušenje vlasti plemstva i privilegirane savjetničke elite okupljene oko kralja. Na ulice Bangkoka izašle su tisuće pristaša Narodne fronte za demokraciju protiv diktature (UDD) ili tzv. 'crvenih košulja'.

Protaksinovski prosvjednici su samo nastavili taktiku žutih koji su tom metodom svrgnuli njihovu Vladu. Njihov cilj je bio blokada istočnoazijskog samita u Pattayi. Nakon što su blokirali cijeli grad i upali u hotel u kojem su se nalazili gosti, samit je otkazan.

Stanje je u subotu dodatno pogoršao dolazak pristaša vlade na mjesto prosvjeda, gdje su demonstranti bili naoružani batinama i bocama. Oni su se sukobili s 'crvenim košuljama', Abhisit je proglasio izvanredno stanje u gradu, a 16 čelnika zemalja jugoistočne Azije je evakuirano helikopterima.

Kad su vođe prosvjeda u Pattayji uhićene, u Bangkoku su odmah potom prosvjedi postali još nasilniji. Blokirana je zgrada suda, a pedesetak prosvjednika upalo je u zgradu ministarstva unutarnjih poslova dok je u njoj bio premijer. Palicama su mu razbili automobil i on je jedva uspio pobjeći. Nešto prije toga incidenta vlada je proglasila izvanredno stanje u prijestolnici i okolnim područjima kako bi suzbila prosvjede. Procjene su bile da se u glavnom gradu nalazi oko 40 tisuća prosvjednika na raznim lokacijama.

SIPA

SIPA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Interventna policija krenula je u čišćenje ulica, a poslije kraćih sukoba Taksin je pozvao prosvjednike da odu kućama do iduće prilike kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Za razliku od prosvjeda oporbenih monarhista koji su koncem 2008. ubrzali pad vlade sklone bivšem premijeru Taksinu Shinawatri, vojska ovaj put nije bila pasivni promatrač prosvjeda i nije oklijevala pucati u zrak pravim mecima kako bi rastjerala 'crvene košulje'.

UDD se na ulice Bangkoka vratio 13. ožujka ove godine u 'maršu milijun ljudi' koji su se sa svih strana slijevali u glavni grad tražeći nove izbore. Prema anketama, Taksinovi pristaše i saveznici pobijedili bi na idućim izborima koji bi se trebali održati krajem 2011, no vojska i urbana elita mogli bi to izbjeći državnim udarom kao 2006. godine ili sudskom intervencijom, kako je to bilo 2008. godine.

U Bangkoku ih se okupilo oko 100 tisuća, održali su jedan od najbizarnijih prosvjeda u ljudskoj povijesti prolivši po zgradi vlade 300 litara ljudske krvi. Nakon što je premijer odbio njihov zahtjev,

SIPA

SIPA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

mirni prosvjedi su prerasli u sporadično nasilje. 'Crvene košulje' su blokirale elitnu trgovačku četvrt Bangkoka, u kojoj se nalaze luksuzni dućani i hoteli, uredi i veći trgovački centri, a premijer je najavio uhićenja vođa prosvjeda te njihovo prisilno uklanjanje iz mjesta koja su zauzeli. Upali su i u parlament i natjerali zastupnike da se spašavaju preskačući ogradu.

Policija ni vodenim topovima ni suzavcem nije u stanju zaustaviti 'crvene košulje'. Politička kriza u potpunosti je podijelila zemlju i naštetila ekonomiji, posebno turizmu. Vlada možda uspije obuzdati prosvjede, ali sigurno je da će se, ako se i povuku, poslije nekog vremena vratiti na ulice. Ukoliko se u obračunu s njima upotrijebi pretjerana sila, zemlji prijeti građanski rat. Vlast koja je sada u rukama monarhista teško će biti zadržana demokratskim putem te postoji velika mogućnost da će Tajland potonuti u diktaturu jer nezamislivo je da se nakon svega vlast vrati u ruke Taksina Shinawatre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi