Emiliano Sala

Nesretni nogometaš prije pada zrakoplova bio je otrovan ugljikovim monoksidom

14.08.2019 u 16:32

Bionic
Reading

Nogometaš Cardiff Cityja, Emiliano Sala bio je izložen visokim razinama ugljikovog monoksida (CO) prije nego što se njegov zrakoplov srušio u vode Engleskog kanala, otkrila je istraga

Sala i pilot David Ibbotson srušili su se 21. siječnja tijekom putovanja u Cardiff iz francuskog grada Nantesa.

Toksikološki testovi na Salovom tijelu pokazali su da su razine CO u njegovoj krvi toliko velike da su mogle prouzrokovati napadaj, nesvjesticu ili srčani udar, javlja BBC.

Sala je u krvi imao povišenu razinu karboksihemoglobina (COHb) od čak 58 posto.

'Razina COHb veća od 50 posto kod zdrave osobe obično se smatra potencijalno fatalnom', ističe se u izvješću britanske Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća (AAIB).

Geraint Herbert, voditelj AAIB-a, rekao je kako vjeruje da su nogometaš i pilot bili izloženi plinu prije nego što se avion srušio. Tijelo pilota još uvijek nije pronađeno.

  • +3
Emiliano Sala Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Simptomi pri niskoj razini izloženosti ugljikovom monoksidu mogu biti pospanost i vrtoglavica, ali kako razina izloženosti raste može doći do nesvijesti i smrti', dodao je.

'Istraga i dalje istražuje široki raspon područja u vezi s ovom nesrećom, ali posebno gledamo potencijalne načine na koji je ugljikov monoksid mogao ući u kabinu zrakoplova', istaknuo je Herbert.