SVI SU SE ANGAŽIRALI

Nesretna baka Zorka nakon požara dobila najljepšu vijest

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 13:56
  • Objavljeno 21.07.2017 u 13:56
tportal
Izvor: Screenshot / Autor: HRT
Tužna priča 89-godišnje Zorke Biljak, koja je izronila za vrijeme ovotjednih katastrofalnih požara u Splitu i zahvaljujući reporterima Hrvatske televizije, ipak će imati sretan završetak. Starica s adresom u ruševnoj baraci neposredno uz kamenolom, u sobici od nekoliko kvadrata bez struje i vode, već danas dobit će novi dom

U rješavanju njenih problema angažirali su se svi: od Splitsko-dalmatinske županije, preko Grada Splita i Općine Podstrana, do Centra za socijalnu skrb i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Baka Zorka nije željela ići u umirovljenički dom, nego ostati što bliže adresi na kojoj je sama samcata  provela posljednjih deset godina, a jedina želja bila joj je da napokon uživa u blagodatima struje i vode i eventualno vlastitoj maloj kuhinji. Pa je to i dobila.

'U neposrednoj blizini pronašli smo objekt u puno boljem stanju: to formalno jest baraka, ali je višestruko veća i pristojnija, potpuno opremljena infrastrukturom. Da, ima i struju i vodu, i kuhinju i toalet i spavaonicu', potvrdio je za tportal splitski dožupan Luka Brčić.

Ispostavilo se da je kuća u vlasništvu Nadbiskupije i da je u njoj do prošle godine živjela žena koja je na koncu preselila u dom umirovljenika, a sama Nadbiskupija odmah je dala suglasnost za useljenje. Dokumenti su pribavljeni u roku od nekoliko sati.

'Danas je u tijeku preseljenje, a u nedjelju ćemo je posjetiti i ponuditi dodatnu pomoć. Gospođa Zorka je zbrinuta u pristojan smještaj, a javilo nam se i dosta građana koji joj žele donirati', kazala je za tportal splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović, koja je također posredovala u rješavanju problema.

Skromna starica ganula je naciju kada su je reporteri HTV-a snimili u Spaladium areni, kamo je zbog požara bila evakuirana, a potom i kada ju je novinarka Franka Jović Tonkli koji dan kasnije pronašla u njenom trošnom domu. Nije tražila puno i nije se željela isticati - samo se, pokazujući raspadnute zidove i svu bijedu oko sebe, jednostavno zapitala: 'Ima li ovoga igdje?'.

Kod nje, eto, više nema.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal