DOBRI, POŠTENI, HRABRI

Nesebičnim herojima uručene nagrade 'Ponos Hrvatske'

27.01.2013 u 22:50

Bionic
Reading

Nagrade 'Ponos Hrvatske' dodijeljene su herojima koji su svojom humanošću, nesebičnošću i dobrotom obilježili 2012. godinu, a na prigodnoj svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na hrabrosti i poštenju laureatima je čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović

'S ponosom sam ovdje kako bih vam odao priznaje i rekao jedno veliko hvala. Pogledate li dobitnike nagrade, vidite da su to obični ljudi koje susrećemo u trgovinama, na ulici, na radnim mjestima. Ali, njihova djela pokazuju mnogo toga i oni nas poučavaju da svatko od nas može i mora biti takav - hrabar, pošten, požrtvovan, spreman pomoći', kazao je hrvatski predsjednik.

Nagrada 'Ponos Hrvatske' dodjeljuje se hrabrim ljudima koji su spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih, a ocjenjivački sud kojeg čine glumica Slavica Knežević, meteorolog Zoran Vakula i fotograf Damir Hoyka izabrali su za 2012. godinu 24 heroja koji su nesebičnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost.

Priznanja 'Srce na dlanu', skulpture koje je izradio umjetnik Ivica Propadalo, dobili su Josipa Reščić, policajka dobra srca iz Zagreba, Zvonko Mesek iz Varaždina koji je spašavao unesrećene iz zapaljene kuće, Hrvatska vatrogasna zajednica, Lada Štefek i Lana Iljadica koje pomažu splitskim beskućnicima, Katarina Prungl iz Splita koja je hrabro skočila u more i spasila utopljenike, Riječanin Dejan Grublješić iz gorućeg automobila spasio je putnike.

Ponos Hrvatske je i Andrej Antolić iz Tenje koji je golim rukama otkopao zemljom zatrpanog susjeda, Osječanka Tanja Prgomet koja je iz bazena izvukla i oživjela dijete, vozač autobusa Ivo Debeljak koji je nekoliko puta pošteno vratio nađen novac, volonteri zagrebačke Udruge Filip jer pomažu bolesnoj djeci te Ivan Trputec koji je spašavao unesrećenu djecu iz autobusa.

Tu je superbaka Vanja Andriollo koja izdaje knjigu o samoizlječenju, Mladen Luketić iz Ogulina koji je mlijeko dijelio siromašnima umjesto da ga prolijeva te bračni par iz Istre Elda i Marčelo Jehnić koji su podijelili višak uroda povrća i voća. Kruno Kovačević iz Buševca spasio je peteročlanu obitelj iz požara, Diego Makovac iz Umaga pomagao je žrtvama s kruzera 'Costa Concordia', Dragomir Muše iz Splita spasio je život vozaču čiji je automobil visio nad provalijom, a nagradu je dobila i Irena Baždar, humanitarka iz Karlovca.

Najbolji među najboljima su i zagrebački Veseli Djedovi Božićnjaci koji su radost malima i velikima, bolesnima i zdravima, zatim profesor Toni Milun iz Zagreba koji besplatno daje instrukcije iz matematike, nogometaš Mario Mandžukić jer humanitarno pomaže djeci.

Fra Ivica Perić i bračni par Maja i Željko Garmaz iz Osijeka pomogli su izgradnji škole za djecu u Ruandi, Sveta Nikolina drugo je ime dobrotvorke Rozalije Poljak iz Brođanaca, hrabri pilot Ivan Selak iz Zagreba bez žrtava je prizemljio avion u kvaru, a Marijan Filipović iz Čabra je darovao radnicima i gradu svoju tvrtku.

Nagrada 'Ponos Hrvatske' je pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, ustanovio ju je 2005. list 24 sata, a na projektu surađuju i HRT, Agrokor i Udruga Ponos Hrvatske. Cilj projekta je afirmacija društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanje osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.