DIPLOMATSKI IZVORI

Nerede u Širokom organizirala je tvrda struja SDA?

neredi široki brijeg zapaljeni policijski auto

neredi široki brijeg zapaljeni policijski auto

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Za policijske propuste koji su doveli do navijačkog divljanja i ubojstva navijača u Širokom Brijegu odgovoran je direktor Uprave Federalne policije Zlatko Miletić. Iza incidenta, prema diplomatskim izvorima, stoji tvrda linija Stranke demokratske akcije koja želi izazvati nesigurnost hrvatskog naroda kojoj je cilj iseljavanje, piše Jutarnji list

Kako doznaje Jutarnji list, to je mišljenje dijela diplomatskih predstavnika u BiH koji su zabrinuti zbog pozadine navijačkih incidenata u BiH.

Miletićeva odgovornost leži u potpunoj nepripremljenosti za utakmicu visokog rizika, koja graniči s urotom.

Direktor Federalne policije, naime, lažno je izvijestio policijsku upravu u Širokom Brijegu o dolasku malog broja navijača NK Sarajevo (oko 150).

Propustio je i detaljnije analizirati ponašanje navijača, među kojima je bio jedan broj naoružanih osoba. Da je dolazak Hordi zla u Široki Brijeg dio pripremljenoga političkog incidenta, govori i činjenica da se navijačima NK Sarajeva pridružilo više od 300 navijača većinski bošnjačkog NK Veleža koji su, prema dosadašnjem tijeku istrage, prednjačili u neredima.

Iako tvrde da je situacija pod kontrolom, diplomati u BiH već naveliko spekuliraju o pripremljenom scenariju kaotizacije bh političke scene iza kojeg stoje tvrdolinijaši u stranci SDA.

Cilj im je, navodno, izazvati nesigurnost hrvatskog stanovništva čak i u nacionalističkim utvrdama poput Širokog Brijega, što bi za posljedicu imalo iseljavanje. Takav scenarij računa i na odgovor hrvatske strane, što bi moglo izazvati krizu s nesagledivim posljedicama.

Da je riječ o posve ostvarivom scenariju, govori i činjenica da su se provokatorima iz bošnjačkih redova suprotstavili bivši pripadnici Kažnjeničke bojne čiji je zapovjednik Mladen Naletilić Tuta pravomoćno osuđen u Haagu zbog ratnih zločina nad hercegovačkim Bošnjacima.

Prema nekim izvorima, bivši pripadnici Kažnjeničke bojne ovih dana primaju naloge svoga bivšeg zapovjednika Naletilića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi