geni, geni znameni

Nepo bebe: Iznenadit će vas koliko djece iz političkih dinastija drma Europom

15.02.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Imate li želju postati političar, na raspolaganju vam je nekoliko načina. Svakako, pomoći će ako imate poznatog tatu ili, dosta rjeđe, mamu. U Europskom parlamentu, recimo, Helmut Geuking, 60-godišnji njemački zastupnik iz rubne strančice u klubu Europske pučke stranke, odstupio je s funkcije europarlamentarca da bi ga službeno zamijenio - njegov sin Niels Geuking (31)

Ništa tu nije sumnjivo. Naziv njihovog malog političkog pokreta je Obiteljska stranka Njemačke, pa je i logično da Geuking junior, kao sljedeći po hijerarhiji na stranačkoj listi, naslijedi oca u predstavničkoj instituciji Europske unije.

Ovakvo ponašanje zapravo je svojstveno iznenađujuće velikom broju političara diljem Europe, piše Politico, referirajući se na nedavno istraživanje o političkim dinastijama u Belgiji s otkrićem da najmanje svaki deseti zastupnik u toj zemlji potječe od roditelja - političkog dužnosnika. U posljednja dva desetljeća raste broj 'nasljednika' u belgijskom parlamentu, vraćajući se na razine iz 19. stoljeća i ne padajući ispod 12 posto.

Nije samo Belgija dom političkih dinastija. Politico predstavlja nekoliko upečatljivih političkih 'nepo beba', s time da ima još puno onih koji nisu tako često pod svjetlima reflektora.

Charles Michel

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je nedavno izazvao bijes svojom odlukom da se kandidira na europskim izborima, a potom i promjenom mišljenja, sin je Louisa Michela, bivšeg belgijskog šefa diplomacije, europskog povjerenika i europarlamentarca.

Na početku svoje političke karijere, Michel junior izbjegavao je usporedbe s ocem, no mnogi stariji Belgijanci dandanas ga zovu le fils - sin. Ipak, proslavio se kao najmlađi premijer te zemlje, a potom se vinuo na dužnost predsjednika Europskog vijeća. Njegov mlađi brat Mathieu državni je tajnik u Bruxellesu za upravljanje zgradama.

Kaja Kallas

Estonska premijerka Kaja Kallas, prva žena na toj dužnosti, kći je bivšeg premijera, ministra vanjskih poslova i predsjedničkog kandidata Siima Kallasa. I on je proveo više od desetljeća u Europskoj komisiji, donedavno kao potpredsjednik i povjerenik za promet, a trenutno je na dužnosti u Riigikoguu, estonskom parlamentu.

Kallas, odvjetnica i bivša europarlamentarka, popularna je diljem Europe zbog svog tvrdog stava prema Moskvi i Pekingu: pozivala je na sankcije Rusiji mnogo prije napada na Ukrajinu. Sada se našla na ruskoj tjeralici 'zbog uništavanja i oštećenja spomenika sovjetskim vojnicima'. Njezina majka deportirana je u Sibir kao beba, a pradjed Eduard Alver bio je zapovjednik Estonske obrambene lige i jedna od ključnih osoba u borbi za neovisnost Estonije od Sovjetskog Saveza.

Marine Le Pen

Marine Le Pen uskočila je u cipele oca Jean-Marie Le Pena i nastavila koračati na desnoj putanji. Njezin otac bio je osnivač krajnje desničarske Nacionalne fronte, danas poznate kao Nacionalni skup, a zbog svog pokušaja da se odvoji od stranačke toksične prošlosti i dodvori centru često je opisuju kao manje radikalnu verziju oca.

U toj obitelji, zanimljivo, postoji i bivša 'Le Penica'. Marion Maréchal, nećakinja Marine Le Pen i supruga talijanskog europarlamentarca Vincenza Sofa - člana Braće Italije premijerke Giorgie Meloni - odbacila je svoje obiteljsko prezime 2018. Nedavno je najavila da će se njezina stranka Reconquest s jednim jedinim zastupnikom u Europskom parlamentu pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), skupini kojoj se predviđa znatan skok na predstojećim europskim izborima.

Jens Stoltenberg

Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji će u listopadu proslaviti 10 godina na toj dužnosti, politika je također u krvi. On je sin istaknutog norveškog diplomata Thorvalda Stoltenberga i državne tajnice Karin Heiberg, čija je sestra Marianne bila direktorica terenskog ureda UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u Jeruzalemu te je bila udana za bivšeg ministra vanjskih poslova Johana Jørgena Holsta, a on je pak bio uključen u mirovni proces koji je doveo do Sporazuma iz Osla.

Prije nego što je preuzeo svoju ulogu u NATO-u, Jens Stoltenberg bio je norveški ministar industrije te financija, a na kraju je postao i premijer. Na ovim prostorima najpoznatiji je kao potomak posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju: Thorvald Stoltenberg bio je supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji te je s bivšim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Peterom Galbraithom pripremio Erdutski sporazum.

Kiriakos Micotakis

Grčki premijer Kiriakos Micotakis, na vlasti od 2019., rođen je u moćnoj političkoj dinastiji. Otac mu je bio Konstantinos Micotakis, koji je bio u uredu premijera 1990-ih, a djed mu je bio istaknuti političar Kiriakos Micotakis. Praujak sadašnjeg premijera bio je Elefterios Venizelos, istaknuti vođa grčkog oslobodilačkog pokreta i premijer 12 godina.

Ni to nije sve. Dora Bakojanis, premijerova sestra, bila je ministrica vanjskih poslova i kulture te prva gradonačelnica Atene. Njezin sin Kostas također je bio gradonačelnik Atene. Uz dinastiju Micotakis, u Grčkoj stoluje obitelj Papandreu: bivši premijer Georgios Papandreu, njegov sin Andreas, također bivši premijer, i unuci Georgios mlađi - pogađate, bivši premijer - te Nikos, član Europskog parlamenta.

Alexander De Croo

Belgijski premijer Alexander De Croo ima politiku u genima. Njegov otac Herman De Croo poznati je političar i bivši ministar obrazovanja, prometa i vanjske trgovine koji se povukao iz politike 2019., ali je bio belgijski zastupnik punih 48 godina.

Alexander De Croo prešao je iz privatnog sektora u politiku 2009. godine, kada je bez ikakvog političkog iskustva izabran za čelnika stranke flamanskih liberala Open VLD. Kasnije je postao ministar zadužen za razvoj i digitalnu agendu. Kao tehnološki geek, još uvijek nadzire središte za kibernetičku sigurnost u Belgiji i vodio je pregovore EU-a na tu temu tijekom belgijskog predsjedanja Vijećem. De Croo je postao premijer 2020. godine na čelu koalicije od sedam stranaka.

Mateusz Morawiecki

Bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki, iz nacionalističke stranke Pravo i pravda, također ima poznatog oca. Kornel Morawiecki bio je osnivač i vođa Borbene solidarnosti, radikalnog dijela pokreta Solidarnost koji se borio protiv komunizma, a kasnije je izabran u donji dom poljskog parlamenta.

Mateusz Morawiecki bio je predsjednik uprave banke prije nego što je 2015. postao ministar razvoja, zatim ministar financija, sporta i zamjenik ministra. Dužnost premijera preuzeo je 2017., prije nego što je izgubio prošlogodišnje izbore od Donalda Tuska.

Václav Klaus jr.

Bivši češki zastupnik Václav Klaus jr., koji se povukao iz političkog života 2021., ima višedesetljetno iskustvo u politici, baš kao i njegov istoimeni otac, bivši češki predsjednik u dva mandata Václav Klaus. Njih dvojica imala su vrlo sličnu politiku, a neki oporbeni političari skovali su zato izraz klausizam jer se obojica smatraju utjelovljenjem nacionalnog konzervativizma uparenog s ekonomskim liberalizmom.

Također, obojica su bila u Građanskoj demokratskoj stranci (ODS), čiji je suosnivač Klaus stariji. Mlađi Klaus izbačen je iz stranke 2019. zbog 'kontroverznih izjava', uključujući onu da ne bi glasao za ODS iako je član. Zatim je stvorio ekstremno desnu euroskeptičnu stranku Tricolor Citizens’ Movement, koju su podržali političari poput Nigela Faragea i Viktora Orbána.

Monika Hohlmeier

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Monika Hohlmeier, predsjednica Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta i članica Europske pučke stranke, kći je Franza Josefa Straussa, bivšeg ministra obrane u mandatu kancelara Konrada Adenauera.

Hohlmeier je do 2005. bila bavarska državna ministrica za obrazovanje i kulturna pitanja, a 2009. dobila je mjesto u Europskom parlamentu. Njezin otac morao je dati ostavku na funkciju ministra obrane nakon afere Spiegel, kada su se dvojica novinara Der Spiegela našla pod istragom za kazneno djelo izdaje zbog pisanja članka o obrambenim sposobnostima Njemačke.