europska posla

Nakon žestokih kritika Charles Michel se predomislio, neće na izbore za EU parlament

26.01.2024 u 20:16

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji se suočio s žestokim kritikama zbog svoje odluke da napusti posao kako bi se kandidirao na predstojećim izborima za EU, sada se povlači iz utrke, rekla su dva izvora upoznata s odlukom za Politico.eu

Odluka dolazi nekoliko dana prije sastanka europskih čelnika u Bruxellesu.

'Posvetit ću sve svoje napore sadašnjim odgovornostima s nepokolebljivom odlučnošću dok im ne dođe kraj. Uvijek ću biti gorljivi zagovornik Europe koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine,' rekao je Michel u objavi na Facebooku u petak navečer.

'Na kraju ovog mandata razmislit ću o prirodi i smjeru svojih budućih obveza. Moj izbor izazvao je intenzivnu medijsku pozornost i nagađanja. Predvidio sam nešto od toga, s obzirom na neviđenu - neki bi rekli hrabru - prirodu mog pristupa', naveo je Michel u svojoj izjavi na Facebooku, referirajući se na svoju objavu da se kandidirao na izborima za EU.

No, dodao je, 'ne želim da nas ova odluka odvrati od naše misije ili potkopa ovu instituciju i naš europski projekt niti da bude zloupotrijebljena na bilo koji način za podjele Europskog vijeća, za koje vjerujem da mora neumorno raditi za europsko jedinstvo.'

Michelova iznenađujuća odluka da se kandidira na europskim parlamentarnim izborima u lipnju, što bi značilo odlazak s mjesta nekoliko mjeseci prije kraja mandata, izazvala je burne reakcije dužnosnika EU, europskih diplomata i parlamenta.

Dužnosnici su njegovu iznenadnu objavu shvatili kao signal da pridaje veću važnost svojoj političkoj budućnosti nego svojoj trenutnoj ulozi predsjednika Europskog vijeća, podsjeća Politico.

Michelov potez također je pojačao pritisak na europske čelnike da pronađu kompromis o najvišim poslovima u EU-u.

Da je izabran za člana Europskog parlamenta - što je bilo vrlo vjerojatno da se kandidirao - Michel bi morao preuzeti dužnost sredinom srpnja, otvarajući vrata mađarskom euroskeptičnom premijeru Viktoru Orbánu da privremeno predsjeda sastancima čelnika EU .