ZAKON O MEDICINSKOJ OPLODNJI

Neplodni Hrvati tjeraju se u inozemstvo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.06.2009 09:15
  • Objavljeno 15.06.2009 u 08:45
in vitro umjetna oplodnja

in vitro umjetna oplodnja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji nanijet će veliku štetu Hrvatskoj, cijeloj njezinoj populaciji, struci te posebice parovima kojima medicina treba pomoći kako bi ostvarili želju da imaju dijete – jedinstven je stav priznatih hrvatskih stručnjaka nakon što je Vlada u saborsku proceduru uputila zakonski tekst koji je, i prije ove službene objave, digao golemu prašinu u javnosti

ZAGREB - Prvo su se oglasili pacijenti koji se liječe od neplodnosti, pa je tako apel udruge Roda za povlačenjem zakona iz procedure potpisalo već više od pet tisuća ljudi. Pobuna tinja i u stručnim krugovima koji su uvjereni da će ovakvo rješenje unazaditi uspješnost medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, a parove, koji se susretnu s neplodnošću, natjerati da potraže pomoć u nekom od inozemnih centara, piše Novi list.

HBK kritizirala odličan prijedlog

Liječnici koji su željeli ostati anonimni kažu da struka ovaj put uopće nijekonzultirana. Mnogi od njihsudjelovali su, međutim, u izradi zakonskog prijedloga 2001, koji je tri godine kasnije HDZ-ova Vlada dala u proceduru. U taj su tekst bila ugrađena rješenja po uzoru na najnaprednije europske države, no prijedlog je povučennakon što ga je oštro kritizirala Hrvatska biskupska konferencija. Umeđuvremenu taj prijedlog  preuzela je Makedonija,čak se i Slovenija njime koristila kada je donosila svoj zakon.

U Centru za humanu reprodukciju u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj posebno su zabrinuti zbog zakonske zabrane zamrzavanja zametaka. 'Ako se ustraje na zabrani zamrzavanja zametaka, uspješnost medicinske oplodnje smanjit će se za desetak posto, preusmjerit će se čitava djelatnost, a veći dio parova tjerat će se u inozemstvo', kaže dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i voditelj Centra za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici. Podsjeća da su slične posljedice izazvali restriktivni zakoni u Italiji i Njemačkoj, odakle parovi također odlaze u druge zemlje tražiti medicinsku pomoć da bi dobili dijete. Zamrzavanje zametaka omogućuje da se genetski materijal ne baca, nego se u ponovljenom kriotransferu ponovno otvara 20 posto šanse za trudnoću. Drugim riječima, jednim postupkom indukcije ovulacije, koji je skup i mukotrpan za ženu, stvara se dvostruko veća šansa za trudnoću, dok šanse za trudnoću smrznutim i odmrznutim jajnim stanicama iznose svega jedan do dva posto.

'Punuđena zakonska rješenja unazadit će medicinsku oplodnju u Hrvatskoj, a u tom smo bili pioniri te među najnaprednijima i najboljima u Europi', smatra dr. Erden Radončić iz zagrebačke Poliklinike Vili. Stručnjacima je posebno sporno što zakon propisuje da se 'u postupku izvantjelesne oplodnje mogu oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku' te što se ne mogu zamrzavati zameci, nego samo 'preostale' jajne stanice.

Da Vladin prijedlog znači atak na žene i njihovo zdravlje, smatra i mr. Alfred Kniewald, biolog koji je zajedno sa suprugom Tatjanom trideset godina u Njemačkoj radio na IVF-u. 'Ne možete ženu tako hormonski stimulirati da dobijete do tri jajne stanice. S istom terapijom jedan se mjesec može dobiti 15 stanica, idući put jedna ili ni jedna', objašnjava Kniewald. Ako trebamo čuvati dignitet ljudskog života, napominje, onda smo se dužni brinuti i za one ostale stanice koje se proizvedu u jednom postupku.

'Država me ovakvim zakonom stavlja u poziciju Boga jer ja moram odlučiti koju ću od od šest, sedam ili deset stanica ostaviti da se dijeli, a ja ne znam njihov potencijal. Ne možete reći radit ćemo samo sa tri stanice, pa nisu to čavli', naglašava Kniewald.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi