KOMENTAR NEVENA BARKOVIĆA

Neopisiva lakoća izjednačavanja fašista i antifašista

02.03.2015 u 11:37

Bionic
Reading

Informativni program Nove TV, odnosno, njegova perjanica Andrija Jarak u subotu je još jednom pokazao da ne razumije razliku između objektivnosti i neutralnosti

Naime, objektivno izvještavanje podrazumijeva hladno i činjenično novinarstvo, u kojem se informacije donose i predstavljaju čitatelju ili gledatelju bez komentara i/ili slobodne interpretacije. Neutralnost je, pak, nešto drugačija ideja. Pod neutralnim izvještavanjem podrazumijeva se davanje (jednake) platforme svim zainteresiranim stranama u pojedinoj priči te stvaranje dojma nepristranosti, odnosno, jednakog odnosa prema svim stranama, pa čak i kad stvaranje takvog dojma ide na štetu objektivnosti.

Konkretno, Andrija Jarak je tako, izvještavajući za Dnevnik Nove TV u subotu o postrojavanju 'stranačke vojske' Autohtone hrvatske stranke prava, odnosno, antifašističkom prosvjedu na Jelačić placu, u komentatorskom stilu osuo paljbu po antifašistima koji su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu jer, zamislite užasa, nisu prijavili svoj prosvjed i, što je još gore u Jarkovim očima, trošili su novac poreznih obveznika jer je skup morala osiguravati policija. Svoje izjednačavanje antifašista i fašista Jarak je 'začinio' populističkom opaskom o utrošku novca poreznih obveznika na 'nepotreban cirkus u centru Zagreba', kao da je pružanje otpora fašističkim pokretima u društvu nešto čime se nitko ne bi trebao baviti.


Jarak je pritom zanemario 'sitnicu' da je subotnji prosvjed na Jelačić placu nastao kao spontana reakcija antifašistički raspoloženog dijela javnosti na najavljeno postrojavanje 'stranačke vojske' ekstremno desnog A-HSP-a. U kojem smjeru ide postrojavanje uniformiranih 'stranačkih vojski', mogli smo vidjeti u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Španjolskoj i mnogim drugim zemljama. Fašizam i ksenofobija koje zagovaraju 'stranačke vojske' u crnome su, i teorijski i praktično, neprijatelji civilizacije. Kako to izgleda kad postanu dominantne političke snage, u Europi smo već imali priliku doživjeti.

Jarkovo zdvajanje nad trošenjem novca na osiguranje antifašističkog skupa podsjeća na one koji svoje protivljenje LGBT povorkama ponosa argumentiraju na isti način, zaboravljajući pritom da policija osigurava takve skupove ne iz straha od nasilnih prosvjednika, nego zbog onih od kojih je realno očekivati da će nasiljem reagirati prema prosvjednicima.

Neopisiva lakoća kojom Jarak i Nova TV trpaju fašiste u isti koš s antifašistima, možda će se svidjeti svima onima koji naivno misle da se radi o dvama ekstremnim, podjednako opasnim segmentima društva. Oni koji su svjesni toga što fašizam jest i zašto mu se treba aktivno odupirati, vjerojatno već odavno ne prate Dnevnik Nove TV.