KLASIĆ O NAVLAKUŠI

Nenarodna vlast? Pa nije glasao narod Bocvane, nego Hrvatske!

06.08.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Sumorna proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu rezultirala je novim trijumfom HDZ-ove izborne mašinerije koja vlast utjelovljenu u Zoranu Milanoviću i Ivi Josipoviću uporno proglašava 'nenarodnom'. 'Aktualna vlast dobila je izbore s određenim postotokom i za tu koaliciju nije glasao narod Bocvane, nego Hrvatske', podsjeća povjesničar Hrvoje Klasić

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, isti onaj koji je sa Sinjske alke poručio da se nezadovoljstvo izražava na izborima, što je u javnosti protumačeno kao poziv braniteljima da ne zvižde u Kninu, mjesecima je pripremao teren za jučerašnji ishod događaja rogoboreći protiv Milanovića i Josipovića - utjelovljenja 'nenarodne' i 'protuhrvatske' vlasti.

I jučer se Karamarko poslužio istom retorikom: 'Branitelji su narod i narod su branitelji', rekao je zaključujući da Josipović 'nije mrdnuo prstom da bi hrvatski čovjek počeo bolje živjeti'. 

Hrvatski je čovjek i Hrvoje Klasić, u ranoj mladosti branitelj i HDZ-ovac, potom SDP-ovac, a danas, bez stranačke iskaznice, ugledni povjesničar na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Komentirajući Karamarkovu verbalnu paljbu o 'nenarodnoj' vlasti, Klasić sugerira da je riječ o težoj navlakuši.

'Trenutna vlast dobila je izbore s određenim postotkom i za tu koaliciju nije glasao narod Bocvane, nego Hrvatske. Osim toga, znači li to da bi potencijalna vlast čija ključna stranka po trenutnim anketama dobiva 24 posto glasova, za izborne gubitnike bila nenarodna vlast?' pita Klasić.

Nisu mu, kaže, jasne floskule koje se čuju o marginalizaciji branitelja.

'Svakodnevno imamo mogućnost slušati stavove pojedinih braniteljskih udruga da su branitelji marginalizirani i da ne ostvaruju svoja prava. Stvarno ne znam čemu služi to isticanje u javnosti, kao ni to što mediji daju pažnju izjavama građana koji govore o komunizmu i 1945. godini, što pokazuje da je naša javnost još uvijek duboko istraumatizirana neriješenom prošlošću. Od onih koji su tamo fućkali ne čujete ništa o gospodarskoj situaciji, nego sve o 1941. ili 1945.', rekao je Klasić dodajući da je to primarno poticaj povjesničarima, iako se tim temama vole baviti 'političari, sportaši i pjevači'.

'Branitelji nisu udruge, nego građani Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani. Ne treba ih poistovjećivati s braniteljskim udrugama; svaka čast brojnim udrugama koje su postigle mnogo, ali treba imati na umu da pojedinci iz tih udruga rade više na štetu branitelja, a isključivo u vlastitu korist', poručio je Klasić.