BLOKIRANA PROMETNICA

Nemiri iz Katalonije prelili se u Francusku, reagirala interventna policija

12.11.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Francuska interventna policija rastjerivala je u utorak ujutro stotine katalonskih separatista koji gotovo 24 sata blokiraju glavnu prometnu poveznicu između Španjolske i Francuske.

Policija na francuskoj strani granice kod prijelaza La Jonquera tjerala je prosvjednike na španjolsku stranu, uklanjajući zapreke se autoceste AP-7, glavne rute od Francuske do juga Španjolske koja je blokirana u oba smjera.

Kamioni i druga vozila usmjerena su na druge manje ceste, dok su prosvjednici postavili barijere na autocesti i pozornicu za održavanje koncerata.

Francuska policija upotrijebila je suzavac i tjerala prosvjednike koji sjede i odbijaju se maknuti. Interventna katalonska i španjolska policija s druge strane također nastoje osloboditi cestu na graničnom prijelazu La Jonquera.

Izvor: Wochit / Autor: N.N.

Deseci kamiona čekaju sa strane kako bi mogli prevesti teret.

Platforma “Demokratski tsunami” pozvala je na blokadu graničnog prijelaza u Kataloniji kako bi se ukazalo na “nepravedne presude” katalonskim dužnosnicima osuđenima za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017.

  • +10
Sukob policije i prosvjednika u Kataloniji Izvor: EPA / Autor: JESUS DIGES

Prosvjednici sa zastavama koje simboliziraju neovisnost, neki zamaskiranih lica, viču “sloboda političkim zatvorenicima”. Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija koja je sudjelovaka u nasilnim prosvjedima prošlih tjedana, poziva stanovnike na dolazak na granicu kako bi onemogućila policijsku deblokadu.

"Tražimo da ova operacija bude provođena s izuzetnom pažnjom kako nitko ne bi bio ozlijeđen", rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra za Catalunya Radio.