MINISTAR JAKOVINA

'Nema teorija zavjere ni elementarne nepogode'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2013 20:30
  • Objavljeno 25.02.2013 u 20:30
Tihomir Jakovina

Tihomir Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbio je u ponedjeljak komentirati zahtjeve nekih proizvođača mlijeka u istočnoj Hrvatskoj da se proglasi elementarna nepogoda i da im se u stopostotnom iznosu nadoknadi mlijeko koje nije otkupljeno, ocijenivši ih nerealnim.

"Treba pogledati tko je to rekao, ali većina njih je prije sedam ili osam dana rekla da je to teorija urote, da je hrvatsko mlijeko potpuno zdravo, da nema aflatoksina u mlijeku. Nažalost, nije. To je problem u Hrvatskoj i u cijeloj regiji i mi smo razradili plan kako ga riješiti. Naši poljoprivredni proizvođači moraju postati poduzetnici i moraju kvalitetnije, odgovornije i s više kontrole voditi svoju proizvodnju da se ovo ne bi događalo. Na sreću, to je locirano u jednom manjem području istočne Hrvatske, oko pet posto proizvođača ima tih problema. Mi ćemo kao država intervenirati i pomoći, ali nerealni zahtjevi nekih pojedinaca nisu uopće za komentiranje", rekao je Jakovina koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Proizvođači mlijeka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mlijeku i prestanak otkupljivanja mlijeka od velikih prerađivača pričinila veliku štetu, zatražili su da se zbog toga proglasi elementarna nepogoda i da se seljacima, kojima nije otkupljeno mlijeko, šteta nadoknadi u stopostotnom iznosu.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo i predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić kažu kako cijene mjere iz akcijskog plana, koji je predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali smatraju da nisu dovoljne. Jakovina je najavio kako će Ministarstvo poljoprivrede djelomično obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu.

Na pitanje koja će biti cijena državne intervencije, ministar Jakovina je rekao da prvo treba vidjeti koji su stvarni troškovi te da će se tek moći napraviti obračun.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!