OSTOJIĆ UMIRUJE GRAĐANE

'Nema razloga za paniku zbog umjetnih kukova'

31.01.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Nakon panike oko otrovnih silikonskih implantata, medijskim prostorom širi se priča o kancerogenim protezama za kuk. Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručuje građanima da su ocjene o kancerogenosti preuveličane i da ne paničare, jer je vrlo mali broj spornih proteza tvrtke DePuy korišten u Hrvatskoj

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže da je Hrvatsko ortopedsko društvo još krajem 2007. upozorilo na eventualne nuspojave endoproteza kuka ASR tvrtke DePuy i dalo naputak da se obrati pažnja na njih.

'Razgovarajući s liječnicima iz vodećih ortopedskih bolnica koji su godišnje najviše operirali kukove, uvjeren sam da oni nisu koristili proteze tog proizvođača i da su se toga i drugi pridržavali', kaže Ostojić i preporučuje građanima koji su bili operirani kod privatnih liječnika i koji znaju da imaju protezu DePuya da ih provjere kod svojih liječnika.

Prof. dr. sc. Robert Kolundžić jedan je od liječnika u Hrvatskoj koji u velikom broju ugrađuje endoproteze. Tvrdi da su ocjene o kancerogenosti spornih endoproteza kuka preuveličane: 'Izuzetno je nespretno i neodgovorno govoriti da su te endoproteze kancerogene. One vjerojatno imaju konstrukcijsku pogrešku jer brže dolazi do oštećenja metala. Naš organizam ima mogućnost da se obrani od sitnih čestica metala, cementa i ostalih tvari ako je riječ o malim količinama, dok u velikim količinama stvara pseudotumore koji, napominjem, nisu koncerogeni. Ocjene o kancerogenosti su samo spekulacije.'

Kolundžić tvrdi da su DePuyove endoproteze povučene s tržišta 2010., i to 'dobrom voljom proizvođača velike i ugledne kompanije'. Kaže da je njihova proteza za kuk u pet godina zabilježila 13 posto odbacivanja što je vrlo velik postotak, jer je inače normalno da endoprotezu odbaci tek jedan posto pacijenata

Kolundžić kaže da se nije susreo s pacijentom koji je imao problema s DePuyovim ASR endoprotezama. Inače, poznato je da su u Hrvatskoj 324 osobe nosioci tih proteza, a dvije osobe su ponovno morale na operaciju.

'Problemi kod bolesnika koji imaju nestabilne endoproteze mogu se javiti u obliku jakih bolova, smanjene pokretljivosti tog zgloba, a u krvi su moguće velike količine metalnih iona. Takve bolesnike je potrebno redovito kontrolirati barem jednom u godinu do dvije. Isto pravilo kontrole vrijedi i za standardne proteze. Dužnost liječnika je da informira pacijente o eventualnim posljedicama', kaže dr. Kolundžić.

Kolundžić ne razumije zašto se podigla tolika medijska prašina oko ove endoproteze, jer se slični nedostaci pojavljuju i kod standardnih endoproteza pa je potrebno izvršiti reoperaciju. Jedino čime može objasniti širenje panike je u senzacionalizmu i želji pojedinih liječnika za samopromocijom.

Kolundžić preporuča da se liječnici koji ugrađuju endoproteze na neki način obvezuju da koriste registar endoproteza kako bi se moglo pratiti kvalitetu pojedinog implantata, efikasnost i kvalitetu rada samog operatera. Ministar Rajko Ostojić kaže da se po tom pitanju djelomično već bacio na posao.

'Krajem prošlog zastupničkog mandata i početkom kampanje govorio sam da je potrebno uvesti registar lijekova i ugradbenih materijala kao što su proteze, pacemakeri i ostalo. Taj registar čak nema veliki broj europskih zemalja, no mi već 50 dana radimo na tome. Izabrali smo njemački registar radi sigurnosti naših građana koji sada prilagođavamo', rekao je Ostojić i naglasio kako ni sporne silikonske umetke, niti navedene DePuyove kukove, 'ogromni broj naših liječnika nije koristio'.