ŠEF MAĐARSKE DIPLOMACIJE:

'Nema prepreka za zaključenje pregovora do 30. lipnja'

21.06.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Više nema nikakvih prepreka za zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i ostalo je riješiti samo neka tehnička pitanja na kojima se radi, izjavio je u utorak u Luxembourgu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony

'Da budem posve jasan, ne vidim više nikakvih prepreka za završetak pregovora do 30. lipnja, ostalo je razjasniti neka tehnička pitanja na čemu se sada radi', rekao je Martony na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. Ministri su pripremali zaključke za sastanak čelnika zemalja članica, koji će se u četvrtak i petak okupiti u Bruxellesu.

Prema nacrtu zaključaka za summit, čelnici EU-a će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja ove godine.

'Nacrt zaključaka govori za sebe', rekao je Martony.

'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine', kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Prihvati li Europsko vijeće predložene zaključke, to će predstavljati političku odluku o završetku pregovora, nakon čega bi još preostalo formalno zatvoriti preostala poglavlja do kraja mjeseca.

Povjerenik Europske komisije za međuinstitucionalne odnose Maroš Šefčovič rekao je na konferenciji za novinare da je 'ovo vrlo važan tjedan za Hrvatsku u kojem se vrlo zahtjevan proces pregovora privodi kraju'.

Šefčovič je pozdravio i najavu budućeg poljskog predsjedništva da će pripremiti kalendar pripreme i potpisivanja ugovora o pristupanju.